Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Másodjára is elfogadta a magyar himnusz éneklését is tiltó törvényt a szlovák parlament

Ez a cikk több mint 4 éves.

Még március 27-én, elsöprő többséggel fogadta el a szlovák törvényhozás azt a jogszabály-tervezetet, mely tiltja a külföldi országok himnuszának éneklését Szlovákia területén, amennyiben az adott ország képviselői nincsenek jelen. Az jogszabályt akkor Andrej Kiska leköszönő szlovák államfő nem írta alá, hanem visszaküldte a parlamentnek.

A szlovák honatyák most másodjára is megszavazták a szabályozást, a 150 fős parlamentben 86-on voksoltak az elnöki vétó megtörése mellett.

A törvényjavaslat márciusi vitáján egyértelművé vált, hogy a kormányzó koalíció részét képező szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS) leginkább a magyar himnusz éneklését próbálja ellehetetleníteni javaslatával. Például büntethetővé tenné azt, hogy a dunaszerdahelyi DAC futballcsapat szurkolói hagyományosan elénekeljék a magyar himnuszt csapatuk meccsei előtt.

A tervezet szerint a himnuszéneklés tiltása magánszemélyekre nem alkalmazható, de jogi személyek – cégek, civil szervezetek, önkormányzatok, sportklubok, stb. – akár 7000 euróig terjedő bírsággal is sújthatók, ha megszegik a törvényt.

A szintén a kormánykoalíció részét képező szlovák-magyar vegyespárt, a Most-Híd – amely tévedésből első alkalommal maga is megszavazta a törvényt – most módosítást nyújtott be a másodjára is elfogadott jogszabályhoz: ennek értelmében a magyar himnusz éneklése kivételt élvezhetne. A parlament úgy döntött, ezt a módosítót gyorsított eljárásba utalja, így várhatóan már ma szavazhatnak róla a honatyák.

A törvény egyébként május 15-én lépne életbe.

A szlovák himnusztörvény ellen április elején Budapesten is tiltakoztak, a Momentum, az LMP és a Jobbik ifjúsági szervezeteinek hívására villámdemonstráció zajlott a szlovák követségnél.

(Új Szó, Bumm.sk)