Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törvényt sértett Völner Pál, amikor Czeglédy Csaba miatt nekiment a Nemzeti Választási Bizottságnak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy azt mi is megírtuk szombaton, a Fidesz teljes erőbedobással esett neki a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki tagjainak, miután azok leszavazták a Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló javaslatot.

Halász János, a Fidesz frakcióvezetője név szerint listázta az ellenzéki pártok delegáltjait,akik álláspontja szerint „méltatlanná váltak megbízatásukra”, ezért már csütörtökön felszólították őket, hogy mondjanak le tisztségükről. Ezt a delegáltak nem tették meg – ekkor következett a listázás.

Épp egy hete dőlt el, hogy Czeglédy mentelmi jogát nem függeszti fel az NVB, az ülésen kilencen szavaztak a felfüggesztésre, és nyolcan ellene. A felfüggesztéshez azonban kétharmados többségre lett volna szükség. Czeglédy Csaba a Demokratikus Koalíció EP-listájának 36. helyén szerepel, a lista nyilvántartásba vételére még április 19-én került sor. Így azonban a hatályos jogszabályok szerint megilleti a mentelmi jog, így a bíróság kénytelen volt felfüggeszteni az ellene bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárást.

Völner Pál ennél is tovább ment szombaton, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára ugyanis egyenesen levélben tudatta Rádi Péter NVB-elnökkel, hogy a magyar demokrácia történetében példátlan, hogy

„egyes politikai körök megpróbálják ellehetetleníteni az igazságszolgáltatás működését”.

A Nemzeti Választási Bizottság tegnap kiadott határozatából kiderül, hogy Czeglédy Csaba kifogást nyújtott be az ügyben, többek közt azért, mert álláspontja szerint az Igazságügyi Minisztérium

„beavatkozott a tőle is független, kizárólag a választópolgároknak és a törvénynek alárendelt Nemzeti Választási Bizottság (továbbiakban: NVB) eljárásába, jogalkalmazásába továbbá valótlanságot állítva befolyásolta a választókat.”

Hozzátette továbbá azt is, hogy miután Völner közleményét „gyakorlatilag az összes internetes sajtótermék közölte 2019. május 11. napon, így a választók széles köréhez eljutott.”

A Nemzeti Választási Bizottság határozatában a kifogásnak részben helyt ad és megállapítja,

hogy az Igazságügyi Minisztérium a dr. Völner Pál parlamenti államtitkár által jegyzett közlemény és megkeresés tartalmával megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdés e) pontjában foglalt, jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

Az NVB megjegyzi továbbá, hogy Völner közleményében az áll: „Magyarországon még nem volt példa arra, hogy köztörvényes bűncselekmény gyanúja esetén ne függesszék fel a mentelmi jogot.”

Az NVB saját korábbi nyilvános gyakorlatát tekintve azonban megállapította, hogy a jogelőd Országos Választási Bizottság döntéseire figyelem nélkül 15 alkalommal járt el mentelmi ügyben.

Ezen ügyek közül 9 esetben a mentelmi jogot felfüggesztette, 5 esetben fenntartotta, egy esetben a kérelmet hatásköre hiányában utasította el.

A mentelmi jog fenntartását eredményező döntések közül négy született „köztörvényes” bűncselekményben indult megkeresés alapján. Ezek alapján pedig  Völner közleménye az NVB gyakorlatáról „helytelen információt tartalmaz”.

Az NVB álláspontja szerint azonban a Minisztérium közleménye a Bizottság joggyakorlatába való beavatkozásra nem alkalmas, tényleges joghatása nincs. És mivel Völner közleménye a döntést követően született, így a választási bizottsági eljárásba való beavatkozás szándéka sem vethető fel.

A határozatot a Nemzeti Választási Bizottság 9 igen és 7 nem szavazattal fogadta el.

A teljes határozat ide kattintva olvasható.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila