Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába a tavalyi visszaélések, idén is sok helyről hiányoznak majd az ellenzéki szavazatszámlálók

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jelentős késésében vannak az ellenzéki pártok a május 26-ai európai parlamenti választás előtt a tekintetben, hogy minden szavazókörben legyenek delegáltjaik, akik a szavazatok számát és a választások tisztáságát ellenőrzik – írja a Népszava. Eddig ugyanis a lap információi szerint alig 1500 szavazatszámlálót jelentettek be hivatalosan a tízezernél is több szavazókörbe négy nappal a csütörtök délutáni határidő előtt.

Már csak azért is lenne kiábrándító – mind a szavazók, mind a pártok szempontjából-, ha a tavalyi országgyűlési választásokhoz hasonlóan idén sem sikerülne a szavazókörök mindegyikébe legalább egy saját ellenőrt küldeni az ellenzéknek, mert éppen egy bő hónappal ezelőtt közös ellenzéki sajtótájékoztató keretében hirdették meg az együttműködést ezen a téren:

Mindennek a tetejébe a Népszava szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ezúttal távol marad az idei voksolástól, annak ellenére, hogy 2018-ban éppen ők állapították meg, hogy bár a parlamenti választáson a szavazóknak többféle választási lehetősége volt,

a megfélemlítő retorika, a média elfogultsága, az átláthatatlan kampányköltések megkérdőjelezték a választás tisztaságát.

Pedig a hazai koordinációhoz hasonlóan a külföldi megfigyelők energiáinak Magyarországra koncentrálásáért is történt előrelépés nemrég: februárban magyar európai parlamenti képviselők még februárban épp az EBESZ részvételét kérték. Akkor Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője úgy fogalmazott: a szocialista Ujhelyi Istvánnal, a DK-s Niedermüller Péterrel és a Momentumos Cseh Katalinnal közösen kezdeményezte ezt a „tavaly áprilisban észlelt, és immár az ügyészség által is megerősített választási visszaélések miatt”.

Arról, hogy miért nem jönnek a kért megfigyelők, a Népszava szerint eddig nem sokat lehet tudni, a május 23-26. közötti kiterjedt uniós voksolás erőforrásigénye magyarázhatja a távolmaradásukat. Mindenesetre a választási szerveknél eddig senki nem jelezte érkezését az EBESZ-től, márpedig legalább egy-két hónappal a voksolás előtt fel szokták venni a kapcsolatot a magyarországi választási szervekkel.

A Fidesz-nek aligha kell azon izgulnia, hogy végül mindenhol ott lesznek-e ellenőreik az urnáknál.

(Népszava)

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán