Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Festékkel fújták le az ellenzéki pártok választási plakátjait Szél Bernadett irodájánál

Ez a cikk több mint 4 éves.

A plakátolást már a 2018-as országgyűlési választások előtt elkezdte megnehezíteni a pártok számára a Fidesz: a 2017-es plakáttörvény értelmében a pártok csak az előző évi listaáron hirdethetnek, a plakátkihelyezésről szóló szerződéseket el kell küldeni az érintett hatóságnak – amennyiben ez nem történik meg, a hatóság két napon belül eltávolítja a plakátokat, illetve plakátonként 150 ezerre bírságolja a pártokat.

Egy tavalyi törvénymódosítás óta magántulajdonban lévő ingatlanon, építményen vagy oszlopon kizárólag a tulajdonos vagy a bérlő, állami vagy önkormányzati tulajdonún pedig csak a vagyonkezelői jog gyakorlójának előzetes, írásbeli hozzájárulásával lehet plakátolni, ami tovább bonyolítja a helyzetet. Emellett tilos lett az útra vagy járdára festékszóróval fújt hirdetés, a plakátokon pedig fel kell tüntetni annak kiadója nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét is.

Ennek fényében nem csoda, hogy nem égnek választási lázban Magyarország közterei.

Nem igazán tiszták a határok maguknak a pártoknak sem, hová és hogyan lehet tulajdonképpen plakátolni, ami azért is aggasztó, mert két hét múlva európai parlamenti választások lesznek.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő tegnap tette közzé Facebook oldalán, hogy – mivel kampányidőszak ide vagy oda, nagyon nehéz a szabályoknak megfelelően bárhová is plakátolniuk a pártoknak –  megengedte az ellenzéki pártoknak, hogy az irodája kerítésére helyezzék el az európai parlamenti szavazásra buzdító plakátjaikat.

„Addig is, amíg rájövünk, hova lehet mifelénk még legálisan plakátot kihelyezni, tesszük, amit tudunk — például így gyűlnek az ellenzéki plakátok az irodámnál a kerítésen. Ez van.”

– írja Szél.

Azonban itt sem voltak sokáig biztonságban: valaki reggelre piros festékkel fújta le a Momentum, az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik és a DK plakátjait Szél Bernadett irodájának kerítésén. A képviselő megtette a feljelentést, illetve a térfigyelő kamerák is segítségére lehetnek a tettes kézre kerítésében.

„Alig van hely, ahol plakátolni lehet és azt sem bírják elviselni.”

– írja Szél.

Az új plakátolási rendszer bizonytalanságát jól mutatja az MSZP esete is, mikoris egy közvilágítást biztosító oszlopokat tulajdonló, fővárosi önkormányzathoz tartozó cég csak közterület-használati díj ellenében engedte volna a plakátolást a pártnak, ami plakátonként havonta 9-16 ezer forintos kiadást jelentett volna.

Az MSZP az üggyel a Kúriához fordult, ahol kimondták, választási kampány idején nem köthető közterület-használati engedélyhez és díjhoz az oszlopokra való plakátolás, az erre vonatkozó szabályok csak az önálló hirdető-berendezések és óriásplakátok esetén alkalmazhatók.

Címlapkép: Szél Bernadett / Facebook