A Kúria az MSZP-nek adott igazat, kampányidőszakban ingyen lehet oszlopokra plakátolni

Választási plakátokat szeretett volna kihelyezni az MSZP budapesti oszlopokra – az elmúlt választások során megszokhattuk ezt a gyakorlatot, hiszen aktivisták segítségével így kvázi ingyen tudták üzeneteiket megjeleníteni az utcákon a pártok. Egy tavalyi törvénymódosítás értelmében azonban a pártoknak ehhez engedélyt kell kérniük az oszlop tulajdonosától is. Villanyoszlopok esetében az azt jelenti, hogy az Elművel kell felvenni a kapőcsolatot, míg a közvilágítást biztosító oszlopok esetében egy a fővárosi önkormányzathoz tartozó céget, B. B. D.- és K. Kft.-t kell keresni.

Az MSZP áprilisban levelet is írt nekik, hogy engedélyezzék a plakátolást. A B.B.F.és K. azt válaszolta, egyeztessenek a fővárosi önkormányzattal is, illetve közterület-használati díj fizetésére kötelezte volna a pártot, ami 9 és 16 ezer forint közötti költséget jelentett volna havonta egy-egy plakát esetében. Az MSZP inkább nem konzultált a fővárosi önkormányzattal, hanem a Kúriára vitte az ügyet – számolt be róla az Index.

A Kúria tegnap hozott állásfoglalásában pedig az MSZP-nek adott igazat: választási kampány idején nem köthető közterület-használati engedélyhezésdíjhoz az oszlopokra való plakátolás, az erre vonatkozó szabályok csak az önálló hirdető-berendezések és óriásplakátok esetén alkalmazhatók.

A B.B.F. és K. egyébként pont egy korábbi, még a Kúria Patyi András (volt Nemzeti Választási Bizottság vezetője) vezette, önkormányzati tanácsának egy döntésére hivatkozott, amit azt követően hozott meg, hogy a kispesti, ellenzéki önkormányzat olyan rendeletet hozott, hogy a gyűlöletkeltő plakátokat el lehet távolítani az utcákról. Ezt nevezte jogellenesnek a Patyi vezette tanács korábban.

(Index)

Olvass tovább!