Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Inkább szomorú, mint ünnepélyes a hangulat a mentők napján

Ez a cikk több mint 4 éves.

A mentősök napja alkalmából köszöntötte ma a mentődolgozókat dr. Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke. Bár a mentőknek ez alapvetően a bajtársiasság ünnepnapja, némileg beárnyékolja azt jelenlegi méltatlan helyzetük.

„A szuperhősökről igen népszerű filmeket vetítenek mostanában a mozik. Az igazi hősök jelmeze azonban nem egy vasból készült maszk, egy színes pajzs vagy egy látványos köpeny. A valódi szuperhősök piros-sárga, kopott, gyakran saját kézzel mosott jelmezben mentik az életeket.”

– kezdi köszöntőjét Kusper, aki Kresz Géza, az első önkéntes mentőszolgálat alapítója nevében is köszönetet mond minden mentőorvosnak, mentőtisztnek, mentőápolónak, a mentőgépkocsi-vezetőnek, mentésirányítónak és mindenkinek, aki más, támogatói munkakörben dolgozik ezen a területen.

„A Ti munkátoknak hála, a magyar embereknek egyelőre nem kell attól tartaniuk, hogy ellátás nélkül maradnak szükséghelyzetben. Mondom mindezt úgy, hogy több száz ember hiányzik erről a területről. Mindezek ellenére bátran kijelenthetjük, hogy a mentés ma a sürgősségi ellátás folyamatának egyik legérzékenyebb pontja.

Ne köntörfalazzunk: a mi szerepünk sajnos nem jelent sem szakmai megbecsülést, sem politikai elsőbbséget. A társadalmi megbecsülés szép dolog, de sajnos sok esetben ilyet csak akkor kapunk, amikor segítettünk valakin.”

– írja.

Kusper szerint fölösleges lenne végigvenni a magyar egészségügy, azon belül is a sürgősségi ellátás rendszerének súlyos problémáit, egyvalami mellett azonban mégsem mehetünk el szó nélkül:

a két évvel ezelőtt bejelentett többlépcsős béremelés csupán felzárkóztatásra volt elég, a legalább 50 százalékos béremelést ígérő mentő életpálya-modell bevezetése pedig továbbra is várat magára.

„Ezt a szakszervezet eddig sem hagyta, és ezután sem hagyja szó nélkül, ezt megígérjük. Az ezzel kapcsolatos lépéseinkről hamarosan hallani fogtok.”

– üzeni a mentőknek a szövetség elnöke.

„Őszintén és feltétel nélkül bízom benne, hogy a szomorú helyzet nem marad mindig így. Remélem, hogy a szolgálat képes megújulni, és Kresz Géza méltó örököseinek hamarosan méltó anyagi és társadalmi elismerés jár majd. Sokat gondolkozom azon, hogy mi ad erőt nektek. Azt hiszem, fölösleges annyit gondolkozni rajta, ugyanis nyilvánvaló,  hiszen a mindennél előbbre való nemes cél továbbra is felülír minden gondot: ez pedig nem más, mint az emberi élet. Ezért nem lehetünk Nektek eléggé hálásak.”

írja.

Kusper a mentősök helyzetével kapcsolatban korábban azt mondta,

„Az elvándorlás óriási, a kevés pénz mellett a bizonytalanság miatt hagyják ott a szakmát vagy az országot a bajtársak”

A tavalyi nyolc százalékos béremelés nagy vihart kavart az egészségügyi dolgozók körében, sokan ugyanis csak pár forinttal, de a szerencsésebbek is csak pár ezer forinttal kaptak magasabb bért. Az óriási eltérések a bérminimum emelkedésének voltak betudhatók: a kormány korábban 180 500 forintra emelte a bérminimumot, akinek ennél kevesebb volt a fizetése, illetménykiegészítést kapott a munkáltatótól, hogy elérje a jogszabályban előírt összeget. Aki  viszont a 8 százalékos béremeléssel már elérte a bérminimumot, attól a munkáltató visszavette az illetménykiegészítést. Az egészségügyi dolgozók tehát alig, vagy semennyivel sem jutottak több pénzhet, mint a beharangozott béremelés előtt.

A mentők napja alkalmából ma az Országházán tartottak ünnepséget, ahol Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere is köszöntőt mondott. A miniszter szerint a  mentők emberi hozzáállását semmi nem pótolja, a kormány lehetősége az, hogy a körülményeket biztosítsa.

„Méltó helyen köszönhetem meg az önök fáradozását, kitartását, lelkesedését, felkészültségét”

– mondta a szakemberekhez szólva a miniszter, majd hozzátette, „teljes tiszteletem és köszönetem az önöké.” Kásler szerint a mentők keresztényi elvek – szeretet, szolidaritás, embertársaik gondjainak megértése – szerint végzik munkájukat.

Budapest, 2019. május 10. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond az Országos Mentőszolgálat fennállásának 71. évfordulóján tartott rendezvényen, a mentők napján az Országház Felsőházi üléstermében 2019. május 10-én. MTI/Kovács Attila

Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója köszöntőjében azt mondta, ezen a napon azt a bajtársiasságot ünnepeljük, amely igazán értékessé teszi ezt a közösséget. Kiemelte, az évente 1,2 millió embert ellátó Országos Mentőszolgálat  hungarikum, és a vezetők feladatai között említette a mentőknél dolgozók szakmai fejlődésének, testi, lelki egészségének megőrzését, anyagi megbecsültségének növelését.

A főigazgató felelevenítve az elmúlt években történt változásokat, elmondta, több száz új gépkocsit vásároltak eddig, amelyek beszerzése folytatódik, lecserélik a mentőhelikopter-flottát, és a gépek képesek lesznek éjszakai mentésre is. Két mentőhelikoptert már üzembe is állítottak – mondta.

Csató szólt a többlépcsős béremelésről is, amely elmondása szerint szintén folytatódik, de megemlítette az új munkaruhákat, és azt is, hogy megújították a mentőszolgálat külső és belső kommunikációját – adta hírül az MTI.

A mentők napja alkalmából több párt is közleményben mondott köszönetet.

Az MSZP azt írja,

„Az egészségügyben dolgozni ma Magyarországon hihetetlenül nagy áldozatot és kihívást jelent, az alacsony bérek, a rengeteg túlóra és az embertelen állapotok miatt a kórházakban, rendelőkben és a mentőállomásokon. Mégis mindezek ellenére vannak, akik vállalják a szolgálatot. Nekik köszönhető, hogy még nem omlott össze teljesen a betegellátás, ezért köszönet és hála illet meg mindenkit, aki a mai körülmények között is vállalja ezt a hivatást.”

A DK tiszteletet és megbecsülést követel:

„A Demokratikus Koalíció a mentők napja alkalmából emlékeztet mindenkit arra, hogy tisztelet és megbecsülés jár azoknak a hősöknek, akik a mindennapjaikat mindannyiunk védelmére tették fel. Európai bérek, európai munkakörülmények illetik meg őket, mi, európai magyarok ezért is dolgozunk az Európai Egyesült Államok tervének megvalósításán.”