Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vidéki mentősökkel pótolják a fővárosi munkaerőhiányt

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Narancs birtokába jutott egy olyan levél, amelyet a hét elején több Békés megyei mentőállomás is megkapott. A levélben ez áll:

„Orvos-igazgatói utasításra 2018. szeptember 15-től előreláthatólag 2018. december 31-ig hétköznapi és hétvégi/ünnepnapi napokon is – rendkívüli munkavégzés keretein belül, kiküldetéssel – 24 órás BLS (Basic Life Support, vagyis alapszintű újraélesztés) egységeket kell küldenünk Budapestre, a mentési helyzet megsegítése céljából.”

A levél szerint a Békés megyei mentősöknek az előre meghatározott időpontban és helyszínen kell megjelenniük 24 órás szolgálatra, utazásukat az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) járművei biztosítják, és az utazással töltött időt is kifizetik a mentődolgozóknak.

A Narancs megkérdezte az OMSZ sajtóosztályát is, ám azt a választ kapták, hogy „nincs ilyen intézkedés, nem született ilyen döntés”, a lap szerintük csak egy döntés-előkészítő anyag birtokába jutott.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke azonban cáfolja az OMSZ állítását. Szerinte igenis elrendelték a kötelező túlórát a mentősöknek, és a krónikus fővárosi munkaerőhiány az oka ennek. Kusper lemondta, hogy nagy tömegeket vonzó rendezvények esetén normális működésmód, hogy vidékről is átrendelnek mentősöket, de ebben az esetben nem erről van szó.

„Az elvándorlás óriási, a kevés pénz mellett a bizonytalanság miatt hagyják ott a szakmát vagy az országot a bajtársak” – nyilatkozta Kusper.

A mentődolgozók körében országszerte érzékelhető munkaerőhiány, de a probléma Budapesten és a közép-magyarországi régióban a legsúlyosabb.

Frissítés 13:23

Cikkünk megjelenése után az Országos Mentőszolgálat a következő közleményt juttatta el hozzánk:

„A Magyar Narancs mai cikke, melyet Önök is átvettek („Vidékről hívnak mentősöket a budapesti munkaerőhiány miatt”) valótlan tartalmú és alkalmas lehet az olvasók megtévesztésére, ezért megerősítjük, hogy nincs ilyen intézkedés, nem született ilyen döntés.

Az OMSZ az egész ország mentőellátását biztosítja. A mentőkapacitást folyamatosan monitorozzuk és szükség esetén átcsoportosítással, vagy tartalék kapacitás bevonásával dinamikusan igazítjuk a szükségletekhez.

Rendszeresen végzünk elemzéseket, készítünk megvalósíthatósági terveket, valószínűleg egy ilyen munkaanyag (felmérés vidéki plusz kocsik esetleges szolgálatba állításának megszervezhetőségéről az őszi-téli időszakban a helyi mentőellátás gyengítése nélkül) adhatott alapot a cikkhez.”