Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Forradalmat hirdetett Isztambul megválasztott, majd posztjától megfosztott ellenzéki polgármestere

Ez a cikk több mint 4 éves.

A francia AP hírügynökségnek nyilatkozott Ekrem Imamoglu isztambuli főpolgármester, akit a héten fosztottak meg posztjától, miután a török választási bizottság a kormányzó párt, az AKP kérésére törölte az áprilisi választás eredményét, és júniusra új választásokat írt ki.

„Amit most teszünk, az küzdelem a demokráciáért, mozgósítás a demokráciáért, és ez természetesen forradalom lesz miután végeztünk” – mondta a balközép CHP főpolgármester-jelöltje a rá váró kampányról.

Az új választás kiírásáról szóló döntésről Imamoglu azt mondta, a választási testület 7 tagja foltot ejtett a demokrácián, de most a török ellenzék dolga az, hogy ezt a foltot eltüntessék. Arról, hogy az esetleges csalásokat hogyan fogják megakadályozni, arról Imamoglu azt mondta, elsődlegesen a több százezer szavazó dolga ez, hogy mindannyian elmenjenek szavazni, de több ezer ügyvédjük is figyelni fog a csalásokra.

A 2015-ös Erdogan-ellenes puccs óta hiába tartoztattak le több tízezer ellenzékiséggel vádolt török állampolgárt, az elmúlt napokban mégis számtalan zenész, közéleti személyiség és vállalkozó állt ki a közösségi média különböző felületein Imamoglu mellett. Erről az ellenzéki jelölt azt mondta, ez is bizonyítja, hogy a törökök szeretik a demokráciát, és megküzdenek érte.

Arra a kérdésre, hogy elnöknek is indul-e, a CHP politikusa azt válaszolta, most a cél az isztambuli győzelem, a későbbi célokról korai még beszélni.

Mint korábban írtuk, hétfő délután a török Választási Bizottság (YSK) belső szavazáson döntött arról, hogy Isztambulban megismétlik a választásokat, a döntés oka az, hogy sok szavazóbiztos nem közhivatalnok volt, a különös persze csak az, hogy eddig ezzel egyetlen korábbi választáson se foglalkoztak.

Hatalmas arculcsapás érte Erdogan pártját a március végi helyhatósági választásokon, mivel a legnagyobb városok mind ellenzéki kézbe kerültek.

A legjobban egyértelműen Isztambul fájt nekik, amit 1994 óta vezetnek a konzervatívok, magát Erdogant is Isztambul főpolgármestereként ismerte meg a nagypolitika.

Az eredményt a kormány olyannyira nem volt hajlandó elismerni, hogy április első heteiben több kerületben többször is újraszámoltatták a szavazatokat, miután ez se hozta meg a nekik kedvező eredményt, majdnem három héttel a választások után végül beiktatták az ellenzéki CHP (Köztársasági Néppárt) győztes jelöltjét, Ekrem Imamoglut. Most viszont a Választási Bizottság úgy döntött, meg kell ismételni Isztambulban a szavazást.

Ekrem Imamoglut azonnali hatállyal menesztették a főpolgármesteri pozíciójából, a június 26-ra kiírt választásokig pedig Isztambul kormányzója, Ali Yerlikaya veszi át a helyét. A döntés kihirdetése után, mind a kormány bukott jelöltje, Binali Yildirim, mind Imamoglu sajtótájékoztatót tartottak. Yildirim arra hivatkozott, hogy Törökország jogállam, így nincs min felháborodni,  a választások megismétlése teljesen jogszerű.

Imamoglu pedig beszédében kihangsúlyozta, hogy nem adja fel, és ismét megmutatja, hogy Isztambul igenis őt választotta, sőt arról is beszélt, hogy ez az egész csak az időhúzásról szól, és a kormány június 26-ig majd még megpróbálja eltüntetni azon maradék dokumentumokat is, amiket eddig nem tudtak.

Címlapkép: Facebook / Ekrem İMAMOĞLU