Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ekrem Imamoglu, Isztambul ellenzéki főpolgármestere nem adja fel

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hétfő délután a török Választási Bizottság (YSK) belső szavazáson döntött arról, hogy Isztambulban megismétlik a választásokat, a döntés oka az, hogy sok szavazóbiztos nem közhivatalnok volt, a különös persze csak az, hogy eddig ezzel egyetlen korábbi választáson se foglalkoztak.

Hatalmas arculcsapás érte Erdogan pártját a március végi helyhatósági választásokon, mivel a legnagyobb városok mind ellenzéki kézbe kerültek.

A legjobban egyértelműen Isztambul fájt nekik, amit 1994 óta vezetnek a konzervatívok, magát Erdogant is Isztambul főpolgármestereként ismerte meg a nagypolitika.

Az eredményt a kormány olyannyira nem volt hajlandó elismerni, hogy április első heteiben több kerületben többször is újraszámoltatták a szavazatokat, miután ez se hozta meg a nekik kedvező eredményt, majdnem három héttel a választások után végül beiktatták az ellenzéki CHP (Köztársasági Néppárt) győztes jelöltjét, Ekrem Imamoglut. Most viszont a Választási Bizottság úgy döntött, meg kell ismételni Isztambulban a szavazást.

Ekrem Imamoglut azonnali hatállyal menesztették a főpolgármesteri pozíciójából, a június 26-ra kiírt választásokig pedig Isztambul kormányzója, Ali Yerlikaya veszi át a helyét. A döntés kihirdetése után, mind a kormány bukott jelöltje, Binali Yildirim, mind Imamoglu sajtótájékoztatót tartottak. Yildirim arra hivatkozott, hogy Törökország jogállam, így nincs min felháborodni,  a választások megismétlése teljesen jogszerű.

Imamoglu pedig beszédében kihangsúlyozta, hogy nem adja fel, és ismét megmutatja, hogy Isztambul igenis őt választotta, sőt arról is beszélt, hogy ez az egész csak az időhúzásról szól, és a kormány június 26-ig majd még megpróbálja eltüntetni azon maradék dokumentumokat is, amiket eddig nem tudtak.

Amiben van némi logika, mivel Imamoglu beiktatása óta csak népszerűbb lett.

Első intézkedése az volt, hogy az önkormányzati menzán minden ott dolgozónak egységes menüt vezetett be, mert nem találta igazságosnak, hogy míg a magasabb posztokat betöltő hivatalnokok marha steaket ebédeltek, addig a többi hivatalnok csak padlizsánkrémet kapott.

Persze nem csak a közszolgákra gondolt, a havi diákbérlet árát is 85 líráról 45 lírára csökkentette, sőt azon anyáknak, akiknek négy évesnél kisebb gyermekük van, teljesen ingyenessé tette a tömegközlekedést.

Mindeközben a kormánypárt oldaláról az is szóba került, hogy ez alkalommal esetleg Binali Yildirim helyett a jelenlegi belügyminisztert, Süleyman Soylut indítsák a főpolgármesteri pozícióért.

Ellenzéki körökben pedig sokan beszélnek arról is, hogy nem véletlen, hogy pont hétfőn, azaz a ramadani böjt első napján hozta meg a döntést a Választási Bizottság, ugyanis ha az ellenzék támogatói az utcára vonulnának, akkor a kormány Harrach Péter színvonalára süllyedve valószínűleg a vallás-kártyát vennék elő, mint tették azt már sokszor korábban is.

Mindenesetre hétfőn Imamoglu beszéde után a város szekuláris Kadiköy és Besiktas negyedeiben több száz fiatal vonult ki az utcákra, hogy így fejezzék ki nem tetszésüket a Választási Bizottság döntésével kapcsolatban.

Eddig a legtöbb ellenzéki párt nyilatkozatot adott ki, melyben elítélték a Választási Bizottság döntését, a legnagyobb ellenzéki párt, a CHP elnöke, Kemal Kilicdaroglu pedig arra hívta fel szavazóik figyelmét, hogy semmi áron ne engedjenek a kormány provokációjának, és mindenki őrizze meg nyugalmát, a párt továbbra is a demokratikus keretek között maradva indul az újabb választás elé.

A választásokig még több, mint másfél hónap van hátra, a feszültség pedig egyre inkább nő az Isztambulról lemondani nem hajlandó kormánypárt és az Erdogan autoriter vezetésébe belefáradt ellenzék között.

Címlapkép: Facebook / Ekrem İMAMOĞLU