Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb fordulat a 69 éves Erzsébet ügyében, akinek kisajátította lakását a mohácsi önkormányzat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kedden írtunk arról, hogy a Mohácson élő, s Ausztriában idősgondozással foglalkozó Erzsébet – akinek sikerült évek alatt kifizetnie a jelzálogos devizahitelét – kilakoltatását megkezdték tegnap reggel, a rendőrök a városi jegyző kíséretében betörték az ajtót is.

A 69 éves nőnek azt mondták, fél 4-ig kell elhagynia a házat, azonban ma Erzsébet elmondta nekünk, hogy senki nem érkezett hozzájuk a megadott időpontra, így ő továbbra is a házban tartózkodik. Arról sem kaptak tájékoztatást, hogy ez miért történt, ahogy bírósági végzést sem kapott eddig állítása szerint.

Fotó: Pécsi STOP

Erzsébet elmondása szerint két rendőr kérdezte meg reggel, hogy meddig kíván  az ingatlanban tartózkodni, illetve meddig tartana neki, hogy az ingatlant kiürítse, amire ő elmondta, hogy akár öt hétbe is, mert újra ki kell mennie több hétre Ausztriába egy idős nőt ápolni, aki csak az ő felügyeletét fogadja el.

Az Erzsébetet segítő Németh Imre, aki évek óta vitában és perben áll Mohács fideszes polgármesterével, a Mércének küldött levelében elmondta, hogy feljelentést tett a jegyzővel szemben, amiért rendőrök és önkormányzati dolgozók kíséretében kedden azzal a céllal érkezett az ingatlanhoz, hogy birtokba vegyék Erzsébet ingatlanát bírói végzés, előzetes egyeztetés nélkül. Németh a rendőrségen tett feljelentésében azt állítja, a kisajátítás jogszerűtlenül történt.

Telefonon beszéltünk Komoroczki Tündével az Utcajogásztól, akiket március közepén, a rendszeresen megtartott Blaha Lujza téri ügyfélfogadásukon keresett meg Erzsébet az ügyével. Elmondta, hogy ha igaz az, amit Erzsébet mond, és valóban nem jelent meg a végrehajtó és kapta meg a nő a  bírósági végzést,  amiben tájékoztatják a végrehajtás menetéről, akkor a tegnapi kilakoltatás körülményei teljesen jogszerűtlenek.

A jegyzőnek nincs hatásköre felszólítani a nőt, hogy hagyja el a lakást, nem járhatna el önhatalmúlag, egy végrehajtó az, aki eljárhat hivatalosan – tette hozzá.

Az ügyben próbáltuk elérni a mohácsi önkormányzatot is, azonban miután telefonon feltettük a kérdésünk első felét Dr. Kovács Mirella jegyzőnek, megszakadt a vonal.

Ahogy korábban írtuk, Erzsébeték házának és udvarának a területét hivatalosan azért sajátítja ki az önkormányzat, mert egy uniós pénzből épülő vásárcsarnok mellett parkolót építenének oda – noha Erzsébet szerint van elég parkoló a városban, illetve a megújuló piac tetején is lesz egy.

Azonban nagyobb rá az esély, hogy inkább csak azért tüntetnék el a házat, mert esztétikailag nem megfelelő a városvezetésnek. A kisajátítási kérelem előtt pár nappal Szekó József fideszes polgármester a testületi ülésen azt mondta, az ingatlan

„nagyon szemet szúr mindenkinek, lakossági megkeresések is érkeztek, illetve az önkormányzat is már régóta foglalkozik ezzel a gondolattal, hogy az előterjesztésben szereplő ingatlant meg kell vásárolni”.

A kisajátításért összesen 9,3 millió forintos kárpótlásra lenne jogosult Erzsébet és két gyermeke, azonban ebből még közösen sem tudnának venni Mohácson egy másfél szobás lakást, amelyek 15 millió forint körül kezdődnek a nő szerint.

Erzsébet azt is elmondta nekünk ma, hogy helyiek szolidaritási tüntetést szerveznek szombatra a mohácsi Széchenyi térre, hogy támogatásukat fejezzék ki vele.

Címlapkép: Pécsi STOP