Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Levélben tiltakozott az Orvosi Kamara a budai klinikák szétverése ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

A 168 Óra online felülete adott hírt arról a levélről, amelyet a Magyar Orvosi Kamara budapesti területi szervezete írt Kásler Miklósnak az emberi erőforrások  miniszterének és Merkely Bélának a Semmelweis Egyetem rektorának azzal kapcsolatban, hogy a Kútvölgyi Klinikai Központot és a Szent János Kórház Tüdőklinikáját is költöztetni akarják.

A tervre az új Közép- és Észak-Budai egészségügyi fejlesztési stratégia keretében derült fény, ugyanakkor egyáltalán nem lehet tudni, hova, mikor és milyen forrásokból költöztetik át a központot.

Ez azt jelenti, hogy több mint 400 kórházi ágynak és a hozzá tartozó személyzetnek sincsen most a fővárosi ellátási rendszeren belül pontos helye. Mindkét intézmény a Semmelweis Egyetem keretében működik, és az átköltözésnél az eddigi klinikai központok feldarabolása is felmerült.

Így például a 40 ágyas sebészeti részleg átkerülhet a Korányi tömb sebészeti részlegébe de a 80 ágyas pszichiátriai klinika sorsa így is teljesen bizonytalan, ráadásul az egyetemnek máshol sincsen összesen 400 szabad kórházi ágya, amely ezekre a célokra felhasználható lenne.

„Mivel az egyetem nem rendelkezik 400 szabad ágy és azokat ellátó személyzet befogadására alkalmas szabad épületekkel, így ez csak szétdarabolással menne, szétesnének most jól működő csapatok, közösségek, de a befogadó klinikákon is zsúfoltság alakulna ki. Ráadásul teszik ezt úgy, hogy nincsenek meg az új, korszerű intézmények, hanem az elavult rendszerekbe vinnék át ezeket az ellátásokat. Ez bizonytalanságot szül, és akár azt is felveti, hogy elbocsátások várhatóak – és természetesen a betegellátás színvonalát sem javítaná.”

-írják levelükben az orvosok.

„A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjéből távoznia kellene a II. sz. Sebészeti Klinika, III. sz. Belgyógyászati Klinika, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika és a Pszichiátriai Klinika részlegeinek.

Azt kérik tehát most az Orvosi Kamara levélírói, halassza el a kormány a Kútvölgyi Központ költöztetését egészen addig, amíg a helyzet nem nyer megnyugtató rendezést.

Az újonnan tervezett budai egészségcentrumban ugyanis a János Kórház jelenlegi 734 férúőhelye helyett csak 500 lenne, amely a 168 Óra Online-nak nyilatkozó szakértők szerint más helyeken és intézményekben is nehezen pótolható, így a startégia a jelenlegi formájában nehezen megvalósítható.

2017 végén a kormánymédiában még arról jelentek meg cikkek, hogy a Kútvölgyi Klinikai Központ „milliárdokból újul meg”, a mostani tervek azonban már költözésről írnak.

A budapesti kórházi ellátási rendszert azonban nemcsak az – egyébként szükséges – átalakítás terveinek visszásságai akadályozzák, hanem egyes csődközeli intézményekben az orvos- és ápolóhiány miatt rengeteget kell túlóráznia a dolgozóknak. Az elmúlt hónapokban ebből a 13. kerületi Honvédkórházban, és a 7. kerületi Péterfy Sándor utcai kórházban alakult ki válságos helyzet. Utóbbi kórházi intézmény egyébként tavaly csődközeli helyzetbe is került.

(168 Óra)

Címlapkép: MTI Fotó: Szigetvári Zsolt