Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Végre megvalósul Orbán Viktor és Donald Trump találkozója

Ez a cikk több mint 4 éves.

Hivatalos, amit eddig csak sejteni lehetett: az EP-választás előtti nagy hajrában, május 13-án Orbán Viktor miniszterelnök Washingtonba utazik, hogy ott Donald Trumppal találkozhasson, nyilatkozta Szijjártó Péter.

Annak ellenére, hogy a HVG hivatalos megkeresésére reagálva tegnap még azt mondták,

„magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatok vonatkozásában jelenleg nincs bejelenteni valónk,”

úgy tűnik, mégis megvalósul a találkozó.

Bár Orbán Viktor a legelsők között volt, akik gratuláltak Donald Trump amerikai elnönek, miután megválasztották, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a két hét múlva megvalósuló találkozás szigorúan munkaügyi lesz. Azt is nyilatkozta, hogy leginkább (mégis) a kétoldalú kapcsolatról, a védelmi együttműködésről, az energiabiztonságról és a regionális biztonsági kérdésekről lesz szó.

Orbán Viktor Szijjártó Péter kíséretében egyébként a legutóbb Pekingben járt, ahol több, kétoldalú megállapodást aláírt, köztük az „Egy övezet, egy út” gazdasági együttműködést is, amelyet sokan az új selyemút terveként írnak le. Később az is kiderült, hogy a kínai hitelből, 750 milliárd forintból felépülő Budapest-Belgrád vasútvonalat Mészáros Lőrinc érdekeltségéből (RM International Zrt.) és két kínai cégből (China Tiejiuju Engineering & Construction Kft. és a China Railway Electrification Engineering Group Kft.) álló konzorcium fogja kivitelezni. Szijjártó szerint így Magyarország kínálja majd a a kínai áruk leggyorsabb szállítását Délkelet- és Nyugat-Európa között.

Címlapkép: Forrás: Wikimedia