Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mindenki egyetért, mégsem tud megegyezni az ellenzék a budapesti előválasztásról

Ez a cikk több mint 4 éves.

Csütörtök este a Partizán vitaestet tartott „Kinek az ellenzéke? Választások Budapesten” címmel, amelyen Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke, Zaránd Péter, a Sétáló Budapest, azaz Puzsér Róbert kampányfőnöke, Moldován László, az LMP budapesti elnöke és Déri Tibor, a Momentum képviselője vitatkoztak a budapesti főpolgármesteri választásról.

A vita során a nézők arra nem kaptak egyértelmű választ, hogy lesz-e második fordulója az ellenzéki előválasztásnak, arra pedig végképp nem, hogy ez a potenciális előválasztás mikorra várható,

arra viszont fény derült, hogy a Gulyás Mártonék rablópártokról szóló filmjében több szinten is érintett Sipos Zoltán korábban Puzsér Róbert kampányát segítette.

Zaránd Péter állítása szerint azonban a film megjelenése után Sipos saját maga döntött úgy, hogy távozik a Sétáló Budapest stábjából.

Sipos Zoltán a kétezres évek végétől Polgár Tamás „Tomcat” blogger és szélsőjobboldali provokátor állandó társaként robbant be a magyar közéletbe „Blogin” néven, közös portáljuk Bombagyar.hu néven futott. Gulyásék „Rablópártok” című filmjéből, amelyben egy harmincéves bizniszpárt-hálózatot lepleztek le, kiderült, Sipos édesanyja és két közeli üzlettársa is vállalt szerepet a filmben előbukkanó pártok némelyikében, de tomcates politikai szerepvállalása idején maga Sipos is együtt dolgozott a hálózatot működtető emberekkel.

Gulyás a csütörtöki vitaesten feltette Zaránd Péternek a kérdést, hogy igaz-e, hogy Sipos Puzsér kampányának dolgozott, és hogy megszakították-e vele a kapcsolatot a film megjelenése után.

Zaránd válaszában megerősítette, hogy valóban része volt a kampánynak, azonban maga Sipos döntött úgy két nappal ezelőtt, hogy távozik Puzsér stábjából.

Zaránd szerint nekik a film megjelenése előtt semmilyen információjuk nem volt Sipos előéletéről, ezért teljesen megdöbbentették őket az abban feltárt részletek. Sipos azért döntött a távozás mellett, mert nem szerette volna, ha az ő érintettsége miatt sérült volna a kampány.

Puzsér főpolgármesterjelöltségével kapcsolatban Gulyás Moldován Lászlót arról kérdezte, hogy az LMP-nek mi az álláspontja a független jelölt olyan, múltban tett kijelentéseivel kapcsán, mint amikor a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesületet „paramilitáris erőszakszervezetnek” nevezte. Moldován kiemelte, hogy ugyan az LMP az ilyen típusú kijelentésekkel természetesen nem ért egyet, de érdemes megnézni ezeknek a mondásoknak a dátumát. Azaz Moldován szerint lényeges, hogy Puzsér nem főpolgármesterjelöltként tette ezeket a kijelentéseket. Gulyásnak arra a kérdésére, hogy megkérdezte-e az LMP Puzsért, hogy konkrétan a NANE-val kapcsolatban változott-e a véleménye, Moldován azt válaszolta, hogy nem, de ígéretet tett arra, hogy megkérdezi.

A vita végén az összes megjelent kijelentette, hogy az általuk képviselt pártok nyitottak az előválasztásra, amennyiben az adott párt feltételei teljesülnek. Az a vita során nem derült ki, hogy amennyiben sikerülne az ellenzéki pártoknak megegyezniük, akkor június elején vagy végén számíthatunk előválasztásra, bár Zaránd szerint még akár októberben is meg lehetne tartani (az önkormányzati választás ősszel lesz, tehát egy októberi előválasztásnak sok értelme biztos, hogy nem lenne.)

Amiben nem közeledtek az álláspontok, az a kerületi polgármesterek ügye volt. Márpedig ez elég fontos, hiszen Puzsérék arra hivatkozva álltak el az előválasztástól, hogy az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd egy hónapja bejelentette kerületi polgármester-jelöltjeit, és bár az LMP-nek hagytak két helyet, a Jobbik nem kapott volna polgármesterjelöltséget. Puzsérék szerint viszont ez félösszefogás, míg a másik oldal álláspontja szerint a Jobbik Budapesten inkább vinne, mint hozna szavazatot, ezért bár vidéken érdemes, Budapesten nincs értelme velük polgármesteri, csak kerületi önkormányzati-képviselői szinten összefogni.

A teljes vitát itt lehet megtekinteni: