Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cseh Katalin: Több Európát vagy több Orbánt szeretnénk?

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest, Kodály körönd Cseh Katalin, a Momentum EP-listavezetője szerint úgy tűnt hosszú évtizedek viszontagságait követően megérkeztünk meg az Európai Unióba, a boldog, békés, fejlődő államok közösségébe.

Felidézte ehhez kapcsolódó családi történetét: nagymamáját rendszerellenesnek nyilvánították, aki többször is megjárta Recsket – az ő lánya, Cseh nagynénje emiatt több évig nem járhatott egyetemre, mindig a Szabad Európa rádiót hallgatta, és arról álmodott, egyszer Magyarország is szabad hely lesz – ő pedig emlékszik, mikor 15 évesen könnyes szemmel hallgatta az Örömódát, és elhitte, hogy nem sokára utolérhetjük Ausztriát és az jut előre, aki szorgalmas és tehetséges.

Fotó: Mérce

Ezt az álmot azonban elvették tőlünk – folytatta Cseh –, ahogyan sok mást, a jogállamot, a szabad sajtót, az alkotmányt, a szabadságunkat. Napi két milliárdot loptak el, amiből európai országot lehetett volna építeni, egy olyan országot, ahol ünnep a munkások számára a május elseje.

Az EU-s elit pedig végignézte, ahogy mindez megtörténik és lépésről lépésre bontják le az Unió egységét.

Cseh szerint a mostani választáson ezért nőttek a tétek: választhatunk, milyen lesz a következő 15, 30 és 45 évünk. Szerinte két tábor van az Európai Unióban, akik az európai egység mellett vannak, és akik ellene. Amiről döntünk tehát a következő:

Több Európát vagy több Orbánt szeretnénk?

A Momentum jelöltje egyértelműen előbbi mellett áll, és ezt kínálja a választóknak is. Amikben hisz: Erős Európa, amely megvéd a külső és belső fenyegetettségektől – Törődő Európa, amely foglalkozik az állampolgáraival – Haladó Európa, amely felkészít a jövő kihívásaira – Okos Európa, ami átgondolja a lépéseit és nem szórja a pénzt – Büszke Európa, ami nem hagyja, hogy saját pénzén gyűlölködjenek ellene – Tisztességes Európa, ahol az Európai Ügyészség küzd a korrupció ellen.

A felsorolt célokat közösen lehet elérni, aminek az érdekében az ellenzéki pártoknak az EP-ben együtt kell szavazniuk, és meg kell szervezniük az európai ellenállást.

Címlapkép: Mérce