Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szociális szféra bérrendezését követeli az LMP

Ez a cikk több mint 4 éves.

Mielőbbi bérrendezést szorgalmazott a szociális szférába tartozó minden munakörben Ungár Péter, az LMP országgyűlési sajtótájékoztatóján vasárnap délután. A képviselő szerint erre azért van szükség, mert

„mindaddig nem lehet erős és sikeres egy ország, amíg egy szociális intézményben dolgozó gyógypedagógus havi nettó 120 ezer forintot keres.”

Ungár ehhez hozzátette, ideális helyzetet az teremtene, ha a pedagógusi, egészségügyi és szociális bértábla egységesítése is megtörténne, vagyis az, hogy mindhárom állami ágazatban a végzettségnek megfelelően, egységes bértábla szerint emeljenek.

A magyar szociális szféra, az utolsó pillanatban megegyezéssel lefújt március 14-i sztrájk óta is folytonos készültségben van. Március végén Boros Péterné, a  Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke már bejelentette, a kormány immár részt vesz érdekegyeztető fórumaikon,

áttörésnek azonban csak azt tartaná, ha a teljes szociális-, és közalkalmazotti szférában sikerülne kollektív szerződést és egységesített bértáblát kiharcolni. Az LMP képviselője szerint is éppen ez lenne a cél.

A jelenlegi helyzet szerint azonban az, hogy a szakszervezetekkel együttműködve a kormány 2019. június 30-ig kidolgozza és kormányzati döntéshozó fórum elé terjeszt a bérfelzárkóztatás több éves programját, miután az erről szóló javaslatot az MKKSZ április 30-ig megküldi az illetékes minisztériumi szerveknek. Így a rendkívül alacsony, havi 120 ezres szinten mozgó alapbért kiegészítő pótlékok bonyolult rendszerét próbálná az érdekképviselet kiváltani.

(MTI)

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt