Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Továbbra is sztrájkkészültségben a szociális szféra, a kormány tárgyalásokra kényszerült

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) a honlapján tette közzé Boros Péterné elnök, hogy március 25-én ülésezett a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum (SZÁÉF), melyen a szakmai érdekképviseleti szervek mellett a kormány is részt vett.

Ahogy Borosné írja,

„Áttörés történhet, ha a szociális ágazati kollektív szerződést és a bérfelzárkóztatási programot még ebben a félévben véglegesíteni lehet.”

Mint emlékezhetünk, március 14-én sztrájkoltak a közszolgálati dolgozók, a munkabeszüntetéshez akkor több, mint hétezren csatlakoztak. Ekkor volt esedékes a szociális szféra sztrájkja is, melyet habár reggel felfüggesztettek az érdemi tárgyalások kormányzati vállalása miatt, továbbra is sztrájkkészültségben maradtak.

A szakszervezeti vezető kifejti, a szakszervezetek három fordulóban nyújtottak be konstruktív és felkészült javaslatokat, melyek hatására a kormány ajánlatot nyújtott be a szféra dolgozóinak.

Jelen állás szerint

  • április 30-ig a kormányzati döntéshozó fórum elé kerül a szakszervezetek által készített és ismét átadott szociális ágazati kollektív szerződés jogszabályi feltétele
  • A szakszervezetekkel együttműködve a Kormány 2019. június 30-ig kidolgozza és kormányzati döntéshozó fórum elé terjeszt a bérfelzárkóztatás több éves programját.

Borosné emlékeztet, jelenleg az ágazaton belül is bérfeszültségek vannak, mivel három különböző pótlékrendszert alkalmaznak, hogy kiegészítsék a rettentő alacsony alapbéreket – melyeket meghatározó bértábla Borosné szerint összeomlott.

Épp ezért különböző pótlékok helyett tiszta bértáblát szeretnének elérni.

Ennek megfelelően elkészítették javaslatukat, melyben három bérkategóriát határoznak meg – ezek a minimálbérre, a garantált bérminimumra, valamint a diplomás bérminimumra épülnek, megfelelő szorzókkal.

Borosné kifejti, hogy míg az egészségügyben – ahol azért szintén nem rózsás a helyzet – már látszik valamiféle életpályamodell, de legalábbis nem kizárt, addig a szociális ágazatban dolgozók 2008 óta

„semmit nem kapott, ami rendszerszerű, költségvetésileg garantált és munkajogilag korrekt lenne.”

Hozzáteszi, akkor lehetséges megállapodás a kormánnyal, ha az ő javaslataik alapján alakítják át a kollektív szerződést és a bértáblát.

Emlékeztet, hogy míg az EU-s országokban a szociális kiadások átlagosan a GDP 41,2 százalékát teszik ki, Magyarországon ez a szám mindössze 30,7, amin mihamarább változtatni kell, amennyiben a kormány nem szeretné, hogy az ágazat végleg hanyatlásba forduljon és elvándoroljon a munkaerő.

Ezen átmeneti eredmények mellett a szakszervezet folyamatosan folytatja az új tagok toborzását, valamint új alapszervek létesítését.

Alább olvasható a szociális ágazatban dolgozók 12 pontja, melyet idén fogadtak el:

  1. Tisztességes béreket követelünk! Pótlékok helyett garantált és kiszámítható béremelést kívánunk!
  2. A szociális ágazatban dolgozó szakemberek számára járjon 5 nap pótszabadság a fokozott pszicho-szociális ártalmak miatt!
  3. Haladéktalanul kérjük és elvárjuk a munkahelyi, munkavállalói biztonság növelésével összefüggő ágazati stratégia kidolgozását és munkavégzés helye szerinti alkalmazásának előírását!
  4. A szociális ágazatra fordított éves költségvetési előirányzat mértéke érje el az EU-s átlagot!
  5. Egységes, ágazati munkaidőkeret szabályozást kérünk a család-és gyermekvédelem területén dolgozók részére!Tartsa be a munkáltató a jogszabályokat!
  6. Ingyenes, rendszeres szupervíziót kérünk az ágazat szakemberei számára, az erre fordított idő legyen a munkaidő része!
  7. Biztosítsák a munkaruháta szociális ágazatban dolgozók részére
  8. Szociális munkát, szociális gondozást az előírt szakirányú végzettséggel lehessen végezni
  9. Az intézménynél foglalkoztatott munkavállalóra vonatkozó külön szabály
  10. Követeljük egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozását, a korengedményes nyugdíj visszahozását!
  11. A nyugdíjas a közszférában is dolgozhasson nyugdíja megtartása mellett! Igazodjon a nyugdíjemelésa tényleges inflációhoz!
  12. Javaslat a Nemzeti Munkaügyi Kerekasztal létrehozására
Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi