Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Obama alelnöke hivatalosan is elindult az amerikai elnökségért

Ez a cikk több mint 4 éves.

A közösségi médiában közzétett videóval hivatalosan is beszállt az amerikai elnökségért folyó előválasztási folyamatba Joe Biden (76). Barack Obama alelnökének ringbe szállásával húszra nőtt azon demokrata párti politikusok száma, akik szeretnék megszerezni párjuk elnökjelöltségét.

Biden indulását több hónapos felfokozott várakozás előzte meg, a több évtizedes politikai karrierrel rendelkező egykori alelnök és szenátor stábja pár hetente kiszivárogtatott infókat arról, hol is tartanak épp a kampány-előkészületek. A késleltetett indulással Bidennek végig sikerült magán tartania a média figyelmét, ám kérdés, hogy a felfokozott elvárások később nem ütnek-e még vissza – ahogy történt például egy másik jelölt, Beto O’Rourke esetében, aki maga is hosszú felvezetőt tartott mielőtt hivatalosan megtette indulásáról szóló bejelentését.

Biden egyébként a legerősebb jelöltként száll be a jövő februárban induló demokrata előválasztás kampányába: minden vetélytársánál magasabb ismertséggel és fajsúlyosabb politikai rezümével rendelkezik. Bár az elmúlt egy hónapban enyhén visszaesett a korai közvélemény-kutatásokban, előnye még így is magabiztos.

A RealClearPolitics felmérésátlaga szerint Biden országosan a demokrata szavazók majd’ harmadának (29,3%) támogatását élvezi, második helyen pedig a demokratikus szocialista Bernie Sanders áll.

Biden további igen fontos ütőkártyája, hogy komoly népszerűségnek örvend az amerikai szakszervezeti mozgalmon belül, mely főként a 2016-os elnökválasztást Donald Trump javára eldöntő „rozsdaövezetben” (Pennsylvania, Ohio, Indiana, Michigan, Illinois, Iowa, Wisconsin államokban) jelenthet előnyt számára.

A mai bejelentés utáni első hivatalos kampányrendezvényét is itt, a szűkebb pátriájában, a pennsylvaniai Pittsburghben fogja megtartani hétfőn, az amerikai acélipari dolgozók szakszervezetének vezetője pedig már be is jelentette, hogy a szakszervezeti tagok nagy számban fognak megjelenni a gyűlésen. A bejelentést megelőző időszakban is több szakszervezeti eseményen megjelent Biden, múlt héten például a Stop&Shop bevásárlóláncban sztrájkoló munkások között jelent meg, támogatásáról biztosítva őket.

A lassan fél évszázada politikai pályán tevékenykedő Bidennek ugyanakkor több gyenge pontja is van. A hosszú karrier nemcsak előnyt, de hátrányt is jelenthet, hisze múltbeli politikai megnyilvánulásai még problematikusnak is bizonyulhatnak a kampányban – főként faji, igazságszolgáltatási és külpolitikai kérdésekben.

Az egyik ilyen a Clarence Thomas 1991-es legfelső bírói kinevezését megelőző meghallgatássorozat jelentheti: a későbbi főbíró ellen korábbi munkatársa, Anita Hill szexuális visszaéléssel kapcsolatos vádakat fogalmazott meg, a fiatal nő kongresszusi meghallgatásán pedig Biden empatikusnak nem nevezhető alapállást vett fel.

Idén márciusban a politikus sajnálatát fejezte ki agresszív kérdései miatt.

A #metoo érában nem ez az egyetlen tehertétel Biden múltjában. Nemrégiben két nő is a nyilvánosság elé áll azzal, hogy a politikus korábban nem helyénvaló módon sértette meg intim szférájukat, igaz, egyikük szerint sem volt szexuális töltete a közeledésnek. Egy videóban Biden ezzel kapcsolatban elmondta, a szociális normák az idők során változnak, és a jövőben igyekszik jobban tiszteletben tartani mások személyes terét.

Az elemzők szerint emellett Biden amúgy is nagyon fogékony arra, hogy nyilvánosság előtt bakizzon, sőt a fundraising, a kampányforrások összegyűjtése sem az erőssége.

Ezen túlmenően, sokan felteszik a kérdést, vajon mekkora sikert arathat ebben a választási ciklusban egy régi vágású, mérsékelt centrista politikus, akinek több politikai nézetét is meghaladta már a demokrata törzsbázis. A párton belül egyre fontosabbá váló identitáspolitikai szempontok felől nézve Biden előrehaladott kora és bőrszíne is hátrányt jelenthet – ezt a kritikát egyébként az másik éllovas, a Bidennél egy évvel idősebb Sanders is rendre megkapja.

Kiemelt kép: Marc Nozell / Flickr