Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Válaszoltak a szakszervezetek a Magyar Nemzetben megjelent összeesküvés-elméletre

Ez a cikk több mint 4 éves.

Még április 6-án jelent meg a kormánypárt által újraélesztett Magyar Nemzetben egy publicisztika, amely kikelt az utóbbi időben egyre aktívabb szakszervezetekkel szemben. A cikkben a témáról az a „titkosszolgálati szakértőként” bemutatott Földi László nyilatkozik, aki egyébként havi 700 ezer bruttóért ad „migránsügyi tanácsokat” a fővárosnak.

Az írás fő állítása az, hogy az utóbbi időben számos helyen – a lista teljessége nélkül: Audi, Hankook, Sanofi-Chinoin, Wescast, Continental – jelentős béremelést kiharcoló helyi alapszervezetek és szakszervezeti konföderációk a globalista törekvéseket szolgálják ki, és mindinkább a „politika” szolgálatába álltak.

Az egyik főbenjáró bűn a kormánypárti szakértő szerint az volt, hogy a körülbelül 45 millió dolgozó embert képviselő Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) egy dokumentumban megfogalmazta a munkavállalói érdekeket és politikai értékeket az európai parlamenti választások előtt.

Ebben felhívják az összes szakszervezeti tagot arra, hogy az európai választásokon menjenek el szavazni, és azokra a pártokra, jelöltekre voksoljanak, amelyek/akik támogatják a szakszervezeti követeléseket, és jobb jövőt ígérnek a nők és férfiak, a fiatalok és az idősebbek számára Európában.

A szerző többek között azt is írja: az Európai Szakszervezeti Szövetség nyíltan támogatja a bevándorlást. A kormány szakszervezeti ügyekben felelős „titkosszolgálati szakértője” azt is megjegyzi, „nem helytálló az a felvetés, hogy a kormányoknak szoros társadalmi párbeszédet kellene folytatniuk a szakszervezetekkel. Ezt a munkaadókkal kell megtenniük, mivel nem a szocializmusban élünk”.

Az írásra közös levélben válaszolt Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke és Luca Visentini, az ETUC főtitkára. Először csak a lapnak küldték el a levelet, azonban miután a lap nem volt hajlandó a levelet publikálni, közzétették azt ők maguk a Facebookon.

A levélben leírják: az ESZSZ (ETUC) és a MASZSZ nem „kommunista osztályharcos gyökerű” szakszervezetek, hiszen a konföderációban sokféle hagyományú szakszervezet működik: szociáldemokrata, liberális és keresztény is. Magyarországról az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a tagja.

Mint írják – a cikkben megszóltatott „szakértő” valószínűleg semmit sem tud a szakszervezetekről, hiszen azok teljesen természetesen részt vesznek a politikában, például a foglalkoztatási jogról és a szociálpolitikáról szóló vitákban, hiszen ezek olyan kérdések, amiknek hatása van a munkavállalók életére. Ez a szakszervezeti szerepvállalás pedig természetes egy demokráciában – hangsúlyozták.

Azzal az állítással sem tudnak mit kezdeni, hogy „szocialista” gyakorlat lenne a kormányoknak a szakszervezetekkel szociális párbeszédet folytatni, hiszen, mint írják, ilyen háromoldalú (kormány-munkáltató-szakszervezet) egyeztetések működnek a világ legsikeresebb szabadpiaci gazdaságaiban, így Németországban és Svédországban is.

A cikkben megfogalmazott bevándorláspárti vádra pedig azt válaszolták a szakszervezeti vezetők:

„Pontosan azért kampányolunk, hogy az emberek a hazájukban találják meg a tisztes megélhetésüket és ne kelljen elhagyniuk azt gazdasági, egzisztenciális okokból. Azok esetében, akik már itt vannak, a cél, hogy foglalkoztatásuk során az egyenlő díjazás alapján vállaljanak munkát, elkerülve az olcsó munkaerőként való kizsákmányolásukat.”