Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb robbanás Srí Lankán

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Euronews tudósítása szerint húsvét hétfőn újabb robbanás történt Srí Lankán a vasárnapi terrortámadásokat követően. Egyelőre annyit lehet tudni szemtanúk beszámolója alapján, hogy a rendőrség éppen egy bombát akart hatástalanítani, amikor az működésbe lépett az egy nappal ezelőtti támadások egyik helyszínénél, a Szent Antal templomnál.

Ahogy korábban a Mérce is megírta, több mint kétszázan meghaltak és több százan megsérültek Sír Lankán egy robbantásos merényletsorozat következtében, amelyet keresztény templomokban – a húsvéti szertartásokkal egy időben – és luxusszállodákban követtek el. A Euronews úgy tudja, mostanra 290-re emelkedett a halálos áldozatok száma, és több mint 500 sérültje van a merényleteknek.

Őrizetbe vettek hét embert vasárnap Colombóban egy házkutatás során, amelyben három rendőr életét vesztette – közölték a Srí Lanka-i hatóságok. A rendőrség egyelőre nem közölt egyéb részleteket az akcióról.

A szigetország több különböző városban reggel még összesen hat detonációról szóltak a hírek: a fővárosban, Colombóban egy templomot és két szállodát ért támadás, illetve a fővárostól északra fekvő Negombóban is egy templomban robbantottak. De detonációkról számoltak be még Kochchikade, Katuwapitiya és Batticaloa egy-egy templománál is.

Órákkal az összehangolt merényletsorozat után aztán egy hetedik robbantás történt a főváros egyik peremkerületében lévő szállodánál, a Nemzeti Állatkert közelében, majd egy nyolcadik is a főváros Dematagoda nevű kerületében.

A Srí Lankai egészségügyi minisztérium szerint egy helyi iszlamista csoport, a Nemzeti Thowheeth Jama’ath (NTJ) felelős a támadásokért. A Reuters megjegyzi, 2009-ig gyakorinak számítottak a Srí Lanka-i tamil szeparatisták bombamerényletei Colombóban: éppen tíz éve ért véget az a több évtizedig tartó polgárháború, amelynek folyamán a Srí Lanka szigetének északi és keleti részén található terület, Tamil Ílam  de facto államként működött, amelyet a Tamil Ílam Felszabadító Tigrisei szeparatista csoport irányított. 2018-ban 86 keresztényellenes, illetve 26 buddhisták  és keresztények közti incidenst rögzítettek a statisztikák.

Srí Lanka, teljes, 22 milliós népességének mintegy 70 százaléka buddhista, 12,6 százaléka hindu, 9,7 százaléka muszlim, 7,6 százaléka pedig keresztény egy 2012-es népszámlálás szerint.

Számos állam- és kormányfő, illetve nemzetközi szervezet vezetője elítélte a robbantásos merényleteket, a magyar Külügyminisztérium közleménye szerint egyelőre nincs információ magyar áldozatról.

forrás: Euronews