Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor is részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i terrortámadás után

Ez a cikk több mint 5 éves.

Cikkünk frissül, amint további részletek derülnek ki a támadásokról.

Frissítés 19:42: Orbán Viktor is kifejezte a részvétét, mint a Srí Lanka elnökének küldött levélben írja mély megdöbbenéssel és mélységes szomorúsággal értesült a „gyalázatos  terrortámadásokról”. „A magyar nép nevében őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánok annak a több száz embernek, aki ezekben az aljas támadásokban sebesült meg” – írta Orbán Viktor az MTI-hez is eljuttatott levélben.  „A gyász e nehéz óráiban gondolatainkban és imáinkban a Srí Lanka-i nép mellett vagyunk” – tette hozzá.

Korábban már számos állam és kormányfő elítélte a támadásokat, köztük Angela Merkel, Vlagyimir Putyin, Recep Tayyip Erdogan és Jean-Claude Juncker is.

Ranil Wickremesinghe Srí Lanka miniszterelnöke egy sajtótájékoztatón mondta el, bár hozzá nem jutottak el ezek az információk, de az ország titkosszolgálatának volt információja arról, hogy támadás készül. A kormányfő akit, ahogy az Index írja korábban megpuccsoltak, de székében maradhatott arra nem tudott válaszolni, hogy ha volt információja a hatóságoknak, miért nem tudták megelőzni a támadást.

Korábban írtuk: Több mint kétszázan meghaltak és több százan megsérültek Sír Lankán egy robbantásos merényletsorozat következtében, amelyet keresztény templomokban – a húsvéti szertartásokkal egy időben – és luxusszállodákban követtek el. A Reuters úgy tudja, mostanra 207-re emelkedett a halálos áldozatok száma, és több mint 450 sérültje van a merényleteknek.

Őrizetbe vettek hét embert vasárnap Colombóban egy házkutatás során, amelyben három rendőr életét vesztette – közölték a Srí Lanka-i hatóságok. A rendőrség egyelőre nem közölt egyéb részleteket az akcióról.

A szigetország több különböző városban reggel még összesen hat detonációról szóltak a hírek: a fővárosban, Colombóban egy templomot és két szállodát ért támadás, illetve a fővárostól északra fekvő Negombóban is egy templomban robbantottak. De detonációkról számoltak be még Kochchikade, Katuwapitiya és Batticaloa egy-egy templománál is.

Órákkal az összehangolt merényletsorozat után aztán egy hetedik robbantás történt a főváros egyik peremkerületében lévő szállodánál, a Nemzeti Állatkert közelében, majd egy nyolcadik is a főváros Dematagoda nevű kerületében.

A kormány reggel hat óráig kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését.

Még nincsenek információk arról, hogy kik felelősek a robbantásokért. A Reuters megjegyzi, 2009-ig gyakorinak számítottak a Srí Lanka-i tamil szeparatisták bombamerényletei Colombóban: éppen tíz éve ért véget az a több évtizedig tartó polgárháború, amelynek folyamán a Srí Lanka szigetének északi és keleti részén található terület, Tamil Ílam  de facto államként működött, amelyet a Tamil Ílam Felszabadító Tigrisei szeparatista csoport irányított. 2018-ban 86 keresztényellenes, illetve 26 buddhisták  és keresztények közti incidenst rögzítettek a statisztikák.

Srí Lanka, teljes, 22 milliós népességének mintegy 70 százaléka buddhista, 12,6 százaléka hindu, 9,7 százaléka muszlim, 7,6 százaléka pedig keresztény egy 2012-es népszámlálás szerint.

Számos állam- és kormányfő, illetve nemzetközi szervezet vezetője elítélte a robbantásos merényleteket, a magyar Külügyminisztérium közleménye szerint egyelőre nincs információ magyar áldozatról.

(Reuters, MTI)