Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem kampány, hanem kapcsolattartás, ha óvodásokkal fotózkodik a polgármester az V. kerület szerint

Ez a cikk több mint 4 éves.

Péntek reggel írta meg a 444, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester Facebook-oldalán egy olyan képgalériát tett közzé, amelyben a kerületi óvodákba járó kisgyerekekkel szerepel, és almát oszt nekik. A képeken a gyerekek arca felismerhető volt, és ahogy a 444 írja „az almaosztásról és a fotózásról nem értesítették előre a szülőket, akiknek így esélyük sem volt beleszólni abba, hogy akarják-e, hogy gyermeküket egy fideszes politikus népszerűsítésére használják fel.”

Az eset azért is különösen érdekes, mert az ombudsman külön állásfoglalást adott ki az EP-kampány kezdetén, hogy a politikusok tartózkodjanak a gyerekekkel való fotózástól:

„Az óvodákban és iskolákban többdimenziós függőségi viszonyrendszer működik a gyermekek, a szülők, pedagógusok, intézményvezetők, a fenntartó és az önkormányzat között, ezért bármilyen pártpolitikai kényszer vagy ajánlat, illetve pártpolitikai megnyilvánulás, jelenlét aggályokat vet fel.”

A 444 az eset kapcsán megkérdezte a polgármesteri hivatalt, és elég meglepő választ kaptak. Szerintük egy politikus Facebook-oldalán közzétett fotó nem kampányolás. A gyereknek almát osztás valójában találkozás a választópolgárokkal, az erről készült fotók engedély nélküli közzététele pedig egyszerű tájékoztatás.

„Helytelenítjük a gyermekek kampányban történő szerepeltetését, ahogyan erről az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is nyilatkozik:

Szeretnénk azonban kiemelni, hogy az óvodák és bölcsődék meglátogatása, a gyermekekkel és szüleikkel való kapcsolattartás nem rendezvény, hanem az egy polgármester napi munkájának a része. Polgármester Úr rendszeresen ellátogat a kerületi óvodákba, mint ahogy más gondozási, oktatási és egyéb önkormányzati intézményekbe, legyen szó kerület életében fontos évfordulókról, ünnepekről vagy éppen almaosztásról, amely 2014 óta hagyomány az V. kerületben. Fontosnak tartjuk a lakóközösségünk egészségét, így odafigyelünk arra, hogy egészséges élelmiszerrel támogassuk őket. Ez pedig még kiemelkedőbb a gyermekek és idős emberek körében, így a szokásos évi almaosztás alkalmával, odafigyelünk arra, hogy bölcsődék, óvodák és idős klubok is részesüljenek a vitamindús gyümölcsből.”

A kerületi sajtóosztály arra is válaszolt, miért csupán a helyi Fidesz képviselői vesznek részt az almaosztásban, ellenzéki politikusok miért nem. Erre pedig ezt a mindnyájunkat kielégítő választ adta a kerület sajtóosztálya:

„Az óvodák és bölcsődék a kerület körzeteiben vannak, amelyeknek egyéni képviselői vannak. Az V. kerületi egyéni képviselőknek pedig ugyanúgy fontos, hogy ismerjék a körzetükben élők igényeit, problémáit, melynek módja a személyes kapcsolattartás. Az V. kerület egyéni képviselői pedig Fideszes képviselők.”