Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összevissza beszél a Főpolgármesteri Hivatal arról, miért is tiltja hálózatán a melegjogi szervezetek honlapjait

Ez a cikk több mint 5 éves.

Február végén derült ki, hogy a Főpolgármesteri Hivatal informatikai hálózata blokkolja, hogy az ott dolgozók hozzáférjenek melegjogi szervezetek és újságok internetes felületeihez – például a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz vagy a Humen Online magazin oldalához.

A városháza akkori álláspontja szerint a blokkolást az magyarázza, hogy „a Hivatal az informatikai infrastruktúrát kizárólag a munkaköri feladatok ellátása érdekében történő munkavégzés céljából bocsátja a felhasználók rendelkezésére.”

Az érintett szervezeteket felháborította a hír, úgy vélik, a szexuális és nemi kisebbségek érdekvédelmét és segítését elvégző szervezetek honlapjaihoz való hozzáférés igenis részét képezni a városháza munkájának.

„Kifejezetten visszásnak tartjuk, hogy míg Budapest Főváros – Tarlós István főpolgármestersége alatt elfogadott – helyi esélyegyenlőségi programja kiemelt célcsoportként tekint a szexuális és nemi kisebbségekre, és az egyesületünk által nyújtott támogató szolgáltatások (lelkisegély, jogsegély) a főváros által kiadott esélyegyenlőségi jó gyakorlatok gyűjteményében is szerepelnek, addig a hivatal honlapunk elérhetőségét a munkatársak számára nem biztosítja, holott egyesületünk honlapján több tucat olyan kutatási jelentés és szakmai anyag elérhető, amelyre a hivatal munkatársainak is szüksége lehet az előterjesztések elkészítése során”

mondta el akkor a Mércének Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője.

A melegjogi szervezetek azóta az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak, amely kedden, április 16-án tartotta az első meghallgatást az ügyben. A Mércéhez eljuttatott közleményében a Háttér Társaság rámutat, a tárgyaláson a Főpolgármesteri Hivatal egymásnak ellentmondó állításokkal próbálta megindokolni az érintett szervezetek honlapjainak blokkolását.

„A tárgyaláson a Főpolgármesteri Hivatal képviselői már annak kapcsán is ellentmondó állításokat tettek, hogy hogyan is működik valójában a honlapok elérésének blokkolása: először úgy nyilatkoztak, hogy alapbeállítás szerint valamennyi honlap elérése tiltott, tehát csak néhány honlap elérésére van lehetőség. Később azt közölték, hogy alapbeállításként minden elérhető, kivéve azon honlapokat, amelyek a tűzfalrendszer által tiltott 170 kategóriába esnek. Percek múlva már azt állították, hogy valójában a 170 kategória közül sincs mind tiltva. A Hivatal azzal is próbálta menteni magát, hogy a meleg és leszbikus kategóriába eső oldalak tiltására külső cégtől kaptak ajánlást. Ezt a tűzfalat szállító cég tanúként megidézett képviselője a helyszínen cáfolta. Közölte, hogy ők csak a Hivatal által meghatározott blokkolások beállításában segítettek”

– írja a jogvédő szervezet.

A közleményből az is kiderült, a városháza továbbra is arra hivatkozik, a hivatal dolgozóinak munkájuk során nincs szükségük ezen internetes oldalak elérésére. A Háttér szerint azonban ezzel a Hivatal saját belső szabályait is megsérti:

„Az Önkormányzat ugyanis korábban határozatba foglalta, hogy az esélyegyenlőségi szempontokat – ideértve kifejezetten a szexuális és nemi kisebbségek esélyegyenlőségét is – a döntéshozatal minden szintjén érvényesíteni kell. A Hivatal munkatársainak állítása szerint ez az esélyegyenlőségi referens és egy nonprofit kft. feladata. Azt már csak később tették hozzá, hogy őket nem vonják be minden döntés meghozatalába. Arra a kérdésre pedig később sem tudtak választ adni, hogy ha az esélyegyenlőségi referens valóban megfelelő garancia az LMBTQI esélyegyenlőségi szempontok érvényesítésére, akkor miért nem tiltják a más hátrányos helyzetű csoportok, igy pl. a nők, romák, fogyatékossággal élő személyek esélyegyenlőségével foglalkozó honlapok elérését is.”

Az eljárás további tanúk, például a hivatal informatikai vezetőjének és a tűzfalrendszer gyártójának meghallgatásával folytatódik, az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak 75 napja van az eljárás lefolytatására és a döntés meghozatalára.

Címlapkép: MTI / Mónus Márton