Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy év alatt 14 helyet esett Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

Ez a cikk több mint 4 éves.

Tovább romlott a magyar sajtószabadság helyzete a Riporterek Határok Nélkül (RSF) friss jelentése szerint. A nemzetközi újságíró-szervezet szerint ezzel hazánk a „problémás országok” közé került olyan országok társaságában, mint Sierra Leone (86.) , Peru (85.), Izrael (88.), Bissau-Guinea (89.) és Szerbia (90).

A jelentés kiemeli, 2018-ban a magyar média tulajdonjogai tovább koncentrálódtak az Orbán Viktorhoz köthető üzletemberek kezében.

„A legfontosabb kritikus sajtótermékeknek be kellett zárniuk, míg a többiek függetlenségét folyamatosan veszélyezteti a kormányhoz közelálló oligarchák jelenléte a vezetőségben, a részvényesek között vagy éppen a pénzügyi intézményekben, melyek finanszírozzák őket” – írja a Riporterek Határok nélkül.

Megjelenik a jelentésben a tavalyi év talán legfontosabb kormánypárti médiapiaci lépése is, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrehozása is, amelyhez ötszáz sajtótermék csatlakozott. A KESMA létrejöttekor az RSF már megkongatta a vészharangot, a szervezet szerint ugyanis ez fenyegetést jelent a magyarországi médiapluralizmusra nézve.

A 180 országot felvonultató lista első öt helyén Norvégia, Finnország, Svédország, Hollandia és Dánia végzett, és Észak-Korea, Eritrea és Türkmenisztán bizonyult a legrosszabbnak.

Az RSF 2002 óta ad ki jelentéseket a sajtószabadság, a médiapluralizmus és az újságírók helyzete kapcsán, Magyarország pedig 2011 óta egyre hátrább kerül ezen a tabellán. 2011-ben még a negyvenedik helyet foglaltuk el, a Fidesz-kormányzat sajtószabadság elleni támadásai miatt azonban 2016-ban már 71-dik, 2017-ben pedig a 73-dik helyen találhattuk magunkat.

(HVG.hu)