Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Idén újra a Pride-ot szorítaná kordonok közé a rendőrség az ellentüntetők helyett

Ez a cikk több mint 5 éves.

„2017-ben hosszú évek után először – igaz, egy utolsó pillanatban hozott szervezői szabálysértés hatására – részben kordonok nélkül vonultak végig a Pride résztvevői a városon. 2018-ban pedig első alkalommal tényleg szabad volt a Budapest Pride: bárki, bárhol csatlakozhatott a menethez.”

– emlékeztetnek szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben a Budapest Pride szervezői, akik értetlenül állnak az idei felvonulás szervezésével kapcsolatos rendőrségi határozat előtt.

A szervezők idén is azzal az elhatározással vágtak neki a rendőrséggel való egyeztetésnek, mint az elmúlt években: szerették volna, hogy a felvonulás legalább annyira nyitott, vagy még nyitottabb lehessen, mint az előző években, és újra korlátozás nélkül szervezhetnék meg a felvonulást.

Vagyis ha szükség is van kordonokra, az ne a felvonulókat zárja el a külvilágtól, hanem az ellentüntetőket tartsa biztonságos távolságban.

Az előző évek pozitív tapasztalataihoz képest azonban idén több nehézséggel szembesültek:

Mivel tömegrendezvényről van szó, természetesen a Pride-ot is be kell jelenteni a rendőrségen, akárcsak egy tüntetést. Ennek feltételei azonban az új gyülekezési törvény miatt nem olyan egyértelműek, mint korábban. A törvény szövegéből nem derül ki egyértelműen például, pontosan mikortól számít az a 3 hónap, amennyivel korábban be lehet jelenteni egy demonstrációt, az online bejelentő  nem küld visszajelzést, a rendőrség állítása szerint ráadásul a pénteken beküldött bejelentés csak hétfőn érkezett meg.

Az első egyeztetés április 8-án történt meg a rendőrség és a szervezők között, ahol többször is elhangzott, hogy kordonmentesen tervezik lebonyolítani az idei eseményt. Ezt a rendőrség tudomásul vette, a jegyzőkönyvbe is bekerült, ellenérv pedig nem hangzott el.

„Az egyeztetés gördülékenyen haladt, az elmúlt években a szervezők és a rendőrség között kialakult jó kapcsolat látszott a megbeszélésen”

– írják a szervezők.

Ezt követően azonban még aznap telefonált a rendőrség, és arra kérte a szervezőket, másnap menjenek be egy újabb egyeztetésre. A második egyeztetésen már egészen más hangulat uralkodott,

a rendőrség jelezte, hogy súlyosan aggályosnak tartja, hogy bárki bármikor csatlakozhasson a menethez.

Amikor a szervezők kérték, hogy rendőrszakmai érvekkel indokolják meg, miért változott meg gyökeresen az álláspontjuk az előző napi egyeztetésen jegyzőkönyvezett elképzelésekkel kapcsolatban, azt mondták, biztonságosabb és egyszerűbb lezárni a területet.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a rendőrség végigkordonozná az útvonalat, és csupán három darab csatlakozási ponton engedné be a résztvevőket.

A szervezők természetesen ezt a lehetőséget elfogadhatatlannak tartják, ezért felajánlottak egy közelítő álláspontot, vagyis, hogy a tavalyihoz hasonló módon, minimális kordonhasználattal történjen a résztvevők beengedése és ellőrzése. A rendőrség azonban nem hajlott a kompromisszumra, az egyeztetés után alig egy órával már el is készült a határozat, melyben közölték, a rendezvényt kizárólag az általuk vázolt módon lehet megtartani.

„Azaz a rendőrség részéről az egyszerűbb munkavégzés győzött a békés gyülekezések biztosítása helyett?”

–  kérdezik a szervezők, akik szerint az elmúlt évek sikeres demonstrációit figyelembe véve indokolatlan és elfogadhatatlan, hogy ismét kordonok közé akarják kényszeríteni a Budapest Pride-ot.

Emlékeztetnek: a rendezvény szervezése és lebonyolítása sokat fejlődött az elmúlt 12 évben. Mára 50-ről 250-re emelkedett az önkéntes  menetkísérők száma, a menetkísérő cspatok mellett pedig jogi megfigyelők is jelen vannak, akik az esetleges konfliktusos helyzeteket rögzítik, a rendezők pedig egyre több és komolyabb képzésen vesznek részt.

„Sajnáljuk, hogy a rendőrségnél szemlátomást nem ment végbe ugyanilyen fejlődés az évek során. Véleményünk szerint a  rendőrségnek a maroknyi erőszakos ellentüntetővel kellene foglalkoznia, az ő megállításuk valódi megoldást hozhatna a több tízezer békés felvonuló kordonok közé szorítása helyett. Hiszünk abban, hogy a biztonságot nem az jelenti, ha egy békés demonstráció résztvevőit kényszerítik ketrecbe, hanem egy igazságos és egyenlőségre épülő rendszer.”

– írják.

Éppen ezért tovább dolgoznak azon, hogy a szabadság és a biztonság ne zárja ki egymást:

mivel a rendőrségi határozat ellen fellebbezésnek helye nincs, ezért azt a TASZ jogi segítségével közigazgatási perben támadják meg.

Címlapkép: Csoszó Gabriella/FreeDoc