Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bernie Sanders győztesen jött ki a trumpista Fox News vitaműsorából

Ez a cikk több mint 5 éves.

Bár még több, mint másfél év van hátra a 2020-as amerikai elnökválasztásokig, de a kampány már most teljes fordulatszámon pörög, a republikánus Donald Trump lehetséges kihívói már most nagy erőkkel kampányolnak országszerte. Amerikában a pártok a teljes országot magába foglaló előválasztási procedúrán keresztül választják ki az elnökjelöltjüket, amely során a különböző aspiránsok szinte egymás kezébe adják a kilincset a legnagyobb tévéadók vitaműsoraiban, illetve igyekeznek minél több kampányrendezvényt tartani, hogy meggyőzzék a szimpatizánsokat a támogatásukról. A cikk írásának pillanatában már 19 demokrata politikus jelentette be az indulását az elnökválasztáson, közülük is kiemelkedik az önmagát demokratikus szocialistának valló vermonti szenátor, Bernie Sanders, aki minden előzetes felmérésben toronymagasan veri pártbeli kihívóit (ha nem számítjuk az indulását még be nem jelentő Joe Biden volt alelnököt).

A progresszív üzenetekkel kampányoló Sanders most azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy elvállalta, hogy részt vesz az erősen jobboldali kötődésű, Donald Trumphoz feltétlenül lojális Fox News által szervezett town hall vitán (a leginkább az itthoni lakossági fórumokra hasonlító town hall az amerikai politikai élet egyik sajátos jelensége, ahol az állampolgárok kérdéseket tehetnek fel a megjelent politikusnak, a legtöbb választott képviselő gyakran tart ilyeneket, hogy fenntartsa a kapcsolatot a szavazóival- választási időszakban pedig a legtöbb amerikai hírcsatorna is szervez ilyen town hallokat, ahol a műsorvezetők mellett a közönség tagjai is kérdezhetnek az elnökjelöltektől). Baloldalon többen óva intették Sanderst, hogy a gyakran erősen propagandisztikus hangvételű, a demokratákkal szemben nem ritkán alaptalanul vádaskodó Fox News-on való szereplés csak árthat a kampányának és a jelenlétével legitimálja a sokak számára vállalhatatlan csatornát.

Ám Sanders ennek ellenére részt vett a vitán, ami végül koránt sem úgy alakult, ahogy azt sokan várták. Zakóelhajítás, kotkodácsolás vagy értelmezzeeztamondatotozás helyett egy konstruktív beszélgetés zajlott a korábbi acélipari központban a pennsylvaniai Betlehemben (amely sok más munkáskörzethez hasonlóan 2016-ban a demokratáktól átpártolt Trumphoz), Sanders nem hagyta, hogy a műsorvezetők sarokba szorítsák, sikeresen mutatta be az elképzeléseit, melyeket a közönség többször is üdvrivalgással fogadott.

Rögtön az első kérdés egy olyan témára vonatkozott, amivel mostanában gyakran támadják a vermonti szenátort, miszerint a nemrég nyilvánosságra hozott adóbevallása alapján vagyona meghaladja az egymillió dollárt-ezzel pedig ő is tagja lett annak a vagyonos egy százaléknak, akiket rendszeresen kritizál és akiknek szerinte több adót kéne fizetniük, hogy jobban kivegyék a részüket a társadalmi felelősségvállalásból. Sanders válaszában kifejtette, hogy vagyonát egy könyvének köszönheti, amiből világszerte bestseller lett. Válaszolva az őt álszentnek minősítő kritikákra leszögezte, hogy ‘nem fog ellenézést kérni azért, hogy írt egy sikeres könyvet”,

emellett emlékeztette a hallgatóságot, hogy az olyan dollármilliárdos nagyvállalatok, mint az Amazon vagy a Netflix egy cent szövetségi adót sem fizetett köszönhetően az amerikai adózási rendszer anomáliáinak, illetve hogy ezek a cégek jelentősen profitáltak Trump tavaly elfogadott adóreformjából

-majd felszólította a republikánus elnököt, hogy ő is hozza nyilvánosságra az adóbevallását, amit a mai napig nem tett meg, hiába számít ez bevett gyakorlatnak az elnökök körében.

A town hallon szóba került az egészségügy is, ami jelenleg az amerikai politika egyik meghatározói témája. Sanders elképzelését az általános egészségbiztosításról a lakosság egyöntetű többsége támogatja, a jobboldal viszont hevesen ellenezi az általuk szocialistának bélyegzett ötletet, ami szerintük megfizethetetlen és hatástalan lenne. Bret Berier, a Fox News riporterének kérdésére Sanders kifejtette, hogy a Medicare-for-all tervének megvalósításához valóban adóemelésre lenne szükség, de a teljes adórendszer megreformálásával ez olyan módon is kivitelezhető lenne, hogy a legtöbb amerikai nem fizetne jelentősen több adót. A vita egyik legmeglepőbb jelenete akkor következett be, amikor Berier megkérte a közönség azon tagjait, akiknek magánbiztosítónál van egészségbiztosításuk, hogy tegyék fel a kezüket- az amerikai egészségügyi rendszert ismerve nem meglepő módon szinte a teljes közönség fel is tette.

Viszont ami ezután következett, arra riporter valószínűleg nem számított: arra a kérdésére, hogy hányan lennének hajlandók a jelenlegi biztosításukat lecserélni a Sanders által javasolt állami megoldásra, majdnem ugyanannyian nyújtottak fel a kezüket.

 

A progresszív politikus emellett hosszan beszélt arról, hogy elnökként fellépne az amerikai munkahelyek Indiába, Kínába vagy Mexikóba kiszervezése ellen, illetve élesen kritizálta a különböző szabadkereskedelmi egyezményeket, amiket szerinte a vagyonos nagyvállalatok további vagyonosodását, és nem a dolgozó amerikaiak gyarapodását szolgálja.

A vitán szóba került az is, hogy Bernie Sanders önmagát demokratikus szocialistaként definiálja, ami sokakban keltett óriási megbotránkoztatást, a jobboldalon sokan osztják azt a narratívát, hogy a vermonti szenátor elnöksége egy Venezuela-szerű apokalipszist hozna az USA-ra, szélsőséges, megvalósíthatatlan elképzelései pedig tönkretennék az országot. Az egyik kérdezőnek válaszolva Sanders kifejtette, hogy számára

a demokratikus szocializmus egy olyan társadalmi-gazdasági rendszert jelent, amely nem csak a legvagyonosabbakat szolgálja, ahol az egyenlőtlenségek nem szöknek olyan szintre, hogy a leggazdagabb egy százaléknak több vagyona van, mint a népesség 92 százalékának együttvéve, miközben rengetegen 2-3 munkát vállalnak, hogy egyáltalán megéljenek.

 

Sanderst nyilvánvalóan segítette, hogy a közönségben rengeteg lelkes szimpatizánsa volt, aki nagy tapssal és üdvrivalgással fogadták a szavait (és közbekiabálással fejezték ki véleményüket a műsorvezetők egyes kérdéseiről), de ennek ellenére is nagy sikerként könyvelheti el a Fox News-os szereplését, mivel remekül használta ki a lehetőséget, hogy megszólítsa az USA egyik legnézetteb tévéadójának azokat a konzervatív nézőit, akikhez máshogy nem juthatná el az üzenetét. Sanders hosszan beszélt arról is, hogy ha a demokraták az egész kampányukat Trump ostorozására építik fel, akkor biztosra vehető a vereségük-

ezért inkább olyan politikát kell folytatniuk, amivel visszanyerhetik azokat a szavazókat, akik a demokratákban csalódva Trumpot támogatták a legutóbbi választáson, de átverve érzik magukat a republikánus elnök politikája által, ami az ígéretei ellenére szinte semmiféle pozitív változást nem hozott az életükben.

 

(Politico, Vox)