Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MTVA szerint tegnap betörtek a képviselők a köztévébe, jogi lépéseket tesz ellenük

Ez a cikk több mint 5 éves.

Tegnap – az MSZP képviselőit leszámítva – ellenzéki képviselők vették „blokád alá” az MTVA egyik bejáratát, hogy számon kérjék a közpénzből finanszírozott intézményen, hogy az miért nem ismerteti az EP-kampányban az ellenzéki pártok véleményét.

A képviselők egy 5 pontos követelési listát szerettek volna Papp Dániel vezérigazgatónak átnyújtani, ezt azonban csak kiragasztaniuk sikerült a köztévé székházában, ahol újra biztonsági őrök állták útjukat.

A követeléseik

  • konszenzusos vezető álljon a közmédia élén, illetve azt, hogy a Médiatanácsban egyenlő számban legyenek kormánypárti és ellenzéki delegáltak, akik a közmédia mindenkori vezetőjét kinevezik;
  • a fizetett kormányzati propaganda törvénybeli tiltását, az MTI ne cenzúrázza a pártközleményeket, a közmédia műsoraiban egyenlő arányban szerepeljenek ellenzéki politikusok a kormánypártokkal;
  • az EP-kampányban minden induló párt kapjon rendszeres, egyenlő megjelenési lehetőséget;
  • csökkenjen harmadára a közmédia költségvetése, és az így felszabadult pénzt kórházakra és iskolákra költenék;
  • a közmédia számoljon be az uniós beruházásokról, és arról is, az milyen pénzből valósul meg.

A 444 szúrta ki az MTVA közleményét, miszerint az ellenzéki blokád a szabadság és munkához fűződő jogukban korlátozta a dolgozókat és a vendégeket.

„Más ellenzéki képviselők engedély nélkül hatoltak be a közmédia területére, többen közülük törvénysértő módon készítettek kép- és hangfelvételeket, amivel megsértették a munkatársak személyiségi jogait.”

– folytatódik a közlemény.

Az MTVA „a tapasztalt visszaélések” miatt jogi lépéseket tesz – írják, majd emlékeztetnek a tavaly decemberben, illetve idén januárban történtekre is:

„Nem ez volt az első alkalom, hogy ellenzéki képviselők betörtek a közmédia épületébe. Tavaly év végétől több alkalommal követtek el hasonló jogsértéseket, ellehetetlenítve a normál munkavégzést.”

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 98. paragrafusa szerint:

„A képviselői igazolvány valamennyi közigazgatási szervhez, valamint a közintézetekhez és közintézményekhez belépésre jogosít. A képviselő – a feladat- és hatáskörrel rendelkező miniszter által szabályozott módon – jogosult a Magyar Honvédség, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, a rendvédelmi szervek és a vámhatóság működésére szolgáló területre is belépni. E jogosultság gyakorlása nem eredményezheti az érintett szervek rendeltetésszerű működésének aránytalan sérelmét.”

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a közleményre reagálva azt írja Facebook-posztjában:

„Segítek a láthatóan teljes szerepzavarban lévő MTVA-nak: a képen látható ‘ismeretlen tettesek’ egytől egyig ismert ellenzéki országgyűlési képviselők és politikusok, akik nem ‘magánterületen’, hanem adóforintokból fenntartott közintézmény területén tartózkodtak, és akiknek amúgy az ő stúdióikban lenne helyük, ahol felkészült és pártatlan riporterek kérdezik őket — addig is, amíg ez így lesz, minden létező módszerrel küzdeni fogok és fogunk a szabad sajtóért. Hozzáteszen én erőszakmentesen — szemben velük…”

Az utóbbi időben gyakoribbnak számító képviselői látogatások után egyébként egyre gyarapodik a korlátozásokat jelző matricák száma a köztévé épületén:

forrás: szél bernadett / facebook

Címlapkép: Szél Bernadett / Facebook