Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hajszálnyival nyertek a szocialisták a finn választásokon, de nem biztos, hogy kormányt tudnak alakítani

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap tartották az országgyűlési választásokat Finnországban, ahol pár hónappal a választások előtt mondott le a kormány, miután koalíciós válságok rázták meg.

Az országot 2015 óta eredetileg hármas jobboldali koalícióban vezette a centrista Centrumpárt, a jobbközép Nemzeti Koalíció Pártja és szélsőjobboldali Finnek Pártja, de ez utóbbi kiesett a koalícióból, miután egy, a legerősebb kormánypárt számára elfogadhatatlan elnököt választott. A Finnek Pártjából végül húsz képviselő dezertált, és megalakította a Kék Reform Pártot, így megmenekült a kormány.

A legutóbbi krízis azonban a kormány lemondásához vezetett, amikor idén márciusban az országot vezető koalíció képtelen volt átvinni az egészségügyi és szociális reformcsomagját az országgyűlésen. A volt miniszterelnököt, Juha Sipila-t a finn elnök viszont rögtön kinevezte a megalakuló ügyvezető kormány élére.

A mai versenyben szorosan (a szavazatok nagy többségének feldolgozása alapján) a Finnek Pártját legyőző Szociáldemokrata Párt mintegy egy éve vezette stabilan a felméréseket, miután az előző választáson csúfosan leszerepelt. Programjában a szociális háló és az egészségügy reformját ígérte meg, amit leginkább adóemelésekkel szeretne megtámogatni.

A választások előtt a legégetőbb témák a szociális helyzet és az egészségügy mellett a klímapolitika és a bevándorlás kérdése voltak. Ez utóbbiak azért sem mellékesek számunkra, mert idén júliusban veszi át Finnország az Európai Unió soros elnökségét, így befolyásolhatja az eredmény az európai politikát is.

További fejlemény, hogy a Zöld Liga javított előző eredményén, mivel 2015-ben csak 8,5 százaléknyi szavazatot tudott gyűjteni, idén viszont közel 3 százalékkal tudtak javítani eredményükön, így húsz képviselőt küldhetnek a kétszáz fős finn törvényhozásba.

Az eddigi kormányzó hármasból a Centrumpárt és a Nemzeti Koalíció Pártja is rontott az előző eredményeihez képest. Első 21 százalékról esett vissza 14 százalékra, utóbbi 18-ról valamivel kevesebb, mint 17-re. A Finnek Pártja gyakorlatilag ugyanannyi szavazatot kapott, mint négy évvel korábban.

A koalíciós tárgyalások eredményére még várni kell, ám a legvalószínűbb, hogy a jó szereplés ellenére a Szociáldemokrata Párt nem lesz képes elegendő koalíciós partnert találni a kormányalakításhoz, így centrista-jobboldali koalíció tűnik a legesélyesebbnek. Ugyanakkor a szélsőjobboldali Finnek Pártjával nem áll össze senki szívesen (bár ezt csak a szociáldemokraták zárták ki egyértelműen), ezért jöhet még meglepetés.

Forrás: ess.fi; euronews.com