Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összekapott az MSZP-vel való együttműködésen a baloldali radikális párt

Ez a cikk több mint 5 éves.

Frissítés, 13.05: Vajnai Attila cikkünk megjelenése után az alábbi, rövid közleményt juttatta el hozzánk:

„A Mércében az Európai Baloldal és az MSZP együttműködéséről szóló cikkben megjelenő vélemények a demokratikus vita részei, amely nem érinti a párt programjának egységes képviseletét.
A Mércének adott nyilatkozatomban Timmermans azon nyilatkozatát támogattam, amelyben kizárta a Jobbikkal való együttműködést. Az Európai Baloldal természetesen az EBP jelöltjeit – Nico Cue és Violeta Tomic csúcsjelöltek – támogatja, és a magyarországi kampányban is az általuk képviselt, az energiaszegénység csökkentését célzó kezdeményezést helyezzük az első helyre.”

Közleménnyel kereste meg a Mércét hétfőn az Európai Baloldal – Magyarországi Munkáspárt 2006 Táncsics Alapszervezete, amely így reagált egy, a párt hivatalos híroldalán, a Mi Időnkön megjelent közleményre. Ebben Vajnai Attila, a párt vezetője egyes radikális programpontok felvétele mellett megállapodást kötött az MSZP elnökével, Tóth Bertalannal, amelynek értelmében az Európai Baloldal nem indít EP-képviselői listát, és az MSZP jelöltjei mellett kampányol, és gyűjt aláírást az EP-kampányban.

Az április 7-én aláírt megállapodásra reagálva a párt – főleg ifjabb szocialistákat tömörítő Táncsics Alapszervezete közleményt juttatott el szerkesztőségünkhoz, melyben röviden, de élesen elítélik a pártvezetőség és Vajnai Attila lépését:

Kedves Szimpatizánsaink!

Mint ismeretes, az Magyarországi Munkáspárt 2006 – Európai Baloldal , amelynek az ifjúsági alapszervezete vagyunk, együttműködési megállapodást kötött a Magyar Szocialista Párttal az EP-választásra.

Tagjaink ezen megállapodást egyöntetűen ellenezték, és ellenérzéseinket, ellenző döntésünket többször – hivatalos és nem hivatalos úton is – jeleztük a párt elnöksége felé. Véleményünkre nem voltak tekintettel, ezért különvéleményünket közlemény formájában fejezzük ki Felétek.

A Magyar Szocialista Párt egy szociálliberális, kapitalista, a szocializmustól távol álló párt, amely romba döntötte már egyszer országunkat, és semmibe vette a kisembereket, a dolgozókat, azaz Benneteket. Ezért mi ezen megállapodástól elhatárolódunk, az ajánlásgyűjtésben nem veszünk részt, és arra biztatunk titeket, hogy ti is messzire kerüljétek el őket.

Mi, a Táncsics Alapszervezet tagjai, nehéz döntések előtt állunk, amelyeket legjobb belátásunk szerint fogunk meghozni. Mi nem akarunk asszisztálni az ellenzékinek nevezett bohóckodáshoz, és a parlamenti kreténizmushoz. Felmértük erőinket, és látjuk, hogy mi magunk nem vagyunk képesek egyedül nekivágni bárminemű választásnak, ugyanakkor ebből nem következik, hogy leállunk seftelni a „szocialistákkal.” Azt meghagyjuk a neoliberális fiataloknak, a Momentumnak.

Nekünk egy új, rendszerkritikus baloldal felépítése a célunk, és ehhez először ki kell mondjuk, hogy a neoliberálisokkal nincs alku, mert az elveink, a meggyőződésünk nem eladóak. Úgy gondoljuk, hogy az álbaloldallal való összefogás a dolgozó tömegek elárulása lenne. Valós alternatívát kell kínálni és nem O1G-t meg összefogás-blablát.

Harcolni fogunk a kapitalizmus és az opportunista politikusok ellen minden erőnkkel, és arra kérünk benneteket, hogy támogassatok minket ebben küzdelemben!

Küzdjünk együtt egy demokratikus szocializmusért!

Európai Baloldal – Táncsics Alapszervezet

2019.04.07.

Vajnai a közleményre válaszul közölte, az elnökségi ülés, ahol a megegyezés megszületett teljesen nyitott volt a tagok számára, és véleménye szerint „demokratikus” döntés született, amelyről a Táncsics Alapszervezet is jó előre tudott. Szerinte a balközép pártokhoz való viszony pedig mindenhol, így náluk is komoly nézeteltérések tárgya.

Cáfolta viszont Vajnai a Mérce azon értesüléseit, melyek szerint az EP-választásra kötött együttműködés az önkormányzati választásokon is folytatódna, és ennek keretében az MSZP neki és más, elnökségi tagoknak is ígért volna önkormányzati képviselői helyeket.

Vajnai Attila korábban már ismert lett arról is, hogy az ő is nagy erőkkel támogatta azt a 7. kerületi „bulinegyed” korai zárvatartásáról szóló helyi népszavazást, amely végül az alacsony részvétel miatt sikertelen lett.

Ehelyett azzal érvelt a pártéletben nagy feszültséget keltő együttműködés mellett, hogy így az Európai Baloldal beleszólhatna az Európai Parlamentben különböző, a mélyszegénységet felemelő projektek kialakításába, példaként pedig a legszegényebbek számára kialakítható ingyen napelem-programról is beszélt. Megerősítette viszont, hogy az együttműködést az MSZP radikális baloldali tagozatával, és Hegyi Gyula volt MSZP-s EP-képviselővel, a tagozat vezetőjével tárgyalták le.

Az Európai Baloldal hivatalosan a rendszerkritikus baloldali EP-pártcsaláddal (GUE/NGL) áll kapcsolatban, az együttműködés értelmében azonban az Európai Szocialisták Pártja (PES) és EP-frakciója, a Szocialisták és Demokraták (S&D) csúcsjelöltje, Frans Timmermans kampánya mögé álltak be.

A GUE/NGL pártcsalád hivatalosan még nem reagált Vajnai lépésére.

Címlapkép: Mérce / Markoszov Szergej