Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Izraeli választás: az exit pollok szerint szorosan vezet Netanjahu

Ez a cikk több mint 5 éves.

Az első exit pollok szerint komoly verseny alakulhat ki az izraeli választásokon, miután jó pár, urnazárás után nyilvánosságra hozott adatsor átlaga szerint

Beni Ganz pártja 37, Benjamin Netanjahu tíz éve kormányzó Likud pártja pedig csupán 35%-ot szerzett.

Mivel az izraeli politikában az alacsony, 3.25%-os belépési küszöb miatt a végső győzelem attól függ, hogy a szélsőjobboldali Új Jobboldal, vagy az arab-szocialista Balad párt esik-e ki végül a Knesszetből.

A 12-es csatorna szerint mindkét nagy választói blokk 60-60 helyet szerzett, a 13-as csatorna szerint azonban a jobboldal nyerhetett: 66-54-re, a Kan nevű köztévé exit pollja szerint pedig a két blokk közötti végeredmény 64-56 a jobboldaliak javára.

A részvétel este 8-kor (magyar idő szerint este 9-kor) a központi választási hatóság szerint 61.3%-on állt.

Annak, aki kormányozni akar, koalíciós megállapodásokkal összesen 61 helyet kell szereznie ehhez.

Az előzetes eredményekre reagálva Ganz, aki a Kék-Fehér Unió választói blokk társelnöke, máris győzelmet hirdetett. A Háárec napilap online kiadása idézi Ganzot, aki azt mondta az első eredmények (konkrétan a 12-es csatorna exit pollja) után:

„Az izraeliek ma döntöttek, köszönöm aktivistáimnak és támogatóimnak. A mai váalsztásnak csak egy győztese van, és Bibi ígéretéből, hogy 40 helyet szerez majd a pártja, így nagyot bukott.”

Nem így látja azonban az eredményeket Benjamin Netanjahu, aki az exit pollok után maga is győzelmet hirdetett. Szerinte,

„a jobboldali blokk és a Likud ma világos győzelmet aratott. Köszönöm Izrael polgárainak a bennem való hitet. Ma este természetes politikai szövetségeseinkkel el is kezdjük a kormányalakítást.”

– írta a miniszterelnök Twitteren.

Az urnákat még le sem zárták, de máris eddig nem látott, nagymértékű választási rendellenességről számolt be az izraeli sajtó több forrása a mai választási napról, ahol arab körzetekben tucatnyi kormánypárti Likud-aktivistát fogtak meg rejtett kamerákkal, amelyekkel az arab szavazókat vették fel.

A jelenséget nagy részben magyarázhatja az is, hogy a felfokozott hangulatban a rendőrség Likudos és más jobboldali pártdelegáltakat kaptak el azzal, hogy arab többségű szavazókörökbe rejtett kamerával mentek be, hogy „ellenőrizzék a szavazókat.”

A választási bizottsághoz érkezett feljelentés után a rendőrök több szavazókörben több tucat ilyen kamerát koboztak el, de feltételezések szerint összesen 1200 kamera mégis bejutott a delegáltakkal, többségüket pedig nem fedezték fel.

A baloldali liberális Merec párt az események miatt az urnazárás egy órával való elhalasztását kérte, az arab Hadas-Ta’al lista pedig bejelentette, ki kell vizsgálni pontosan hogyan történhetett mindez.

Több izraeli újságíró is kamerára vette, ahogy a jobboldali pártdelegáltak rejtett kameráit fülön csípte a rendőrség.

Benjamin Netanjahu mai, szavazás alatti körútján reagált is az incidensre, megvédte a kamerás delegáltakat, és azt mondta, minderre szükség van ahhoz, hogy „a szavazás eredménye kóser legyen.”

Az izraeli választási bizottság korábban kijelentette, a szavazatszámlálás folyamatát felvenni legális, amennyiben ebbe a szavazatszámláló bizottság minden tagja belemegy, a szavazókat, illetve azt, hogy hogyan szavaznak viszont nem lehet kamerázni. A jobboldali delegáltak viszont ezt próbálták meg, arab szavazókkal és tömegesen.

Mindez közrejátszhatott abban, hogy miközben 2015-ben az arab szavazók kétharmada voksolt Izraleben, idén rekordalacsony a részvétel, déután 5-kor még csak az arab állampolgárok 25%-a jelent meg a szavazókörökben.

Mindez persze nem meglepő azok után, hogy a Netanjahu-kormány 2018-ban elfogadta a zsidó állam alaptörvényének „nemzetállami” módosítását, amely kizárja az arab állampolgárokat a teljeskörű jogokból, most pedig a választáson szinte mindenki ellenük is kampányolt.

Az urnákat jelen állás szerint (amennyiben tehát a bizottság máshogyan nem dönt), magyar idő szerint éppen ezekben a percekben zárják le, az első exit poll eredményekkel cikkünket frissítjük.

(Háárec, Jerusalem Post)

Címlapkép: al whit / Twitter