Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kerület költségvetését ismét nem szavazta meg, de a képviselői tiszteletdíjat megvédte a rákospalotai Fidesz

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ötödik próbálkozásra sem alkotta meg a kerület költségvetéséről szóló rendeletet a XV. kerület 21 tagú képviselő-testülete – adta hírül az önkormányzat honlapja.

Németh Angéla polgármester újabb előterjesztése az április 9-i rendkívüli ülésen napirendre sem került, mert azt a Fidesz-frakció hét tagja (Agárdi János, Bencsics Lászlóné, Báder György, Csonka László, Gyurkovics Miklós, Lehoczki Ádám, dr. Pintér Gábor), valamint a volt fideszes képviselők (a kerület alpolgármestere, Victorné dr. Kovács Judit, Bitvai Nándor, Merk Péter) és a független Móricz Eszter nem szavazta meg.

Az önkormányzat honlapja arról is beszámol, hogy a szavazást megelőző első rendkívüli ülésen napirendre került, de nem kapta meg a többséget Szilvágyi László (LMP) előterjesztése, valamint Bihal Dávid (MSZP) ahhoz kapcsolódó módosító javaslata, hogy az önkormányzati képviselők illetményét, illetve költségtérítését függesszék fel, amíg a kerületnek nincs költségvetése. A hivatal beszámolója szerint a szavazásnál szavazásnál a fideszes, illetve egykori fideszes képviselők, valamint Móricz Eszter tartózkodtak.

„A kerületi régi, a kerületi újra fideszes képviselők, no és persze Móricz Eszter, a zsebüket megóvták, a kerület költségvetését pedig napirendre sem engedték tűzni.” – kommentálta az esetet a polgármester közösségi oldalán.

A fideszes Pintér Gábor mindeközben azt írja Facebook-oldalán, hogy a Fidesz hasonló tartalmú javaslata nem került napirendre:

Az, hogy Rákospalotának továbbra sincs költségvetése, azzal is jár, hogy miután a képviselő-testület a törvény által előírt határidőre nem alkotta meg a XV. kerület költségvetési rendeletét, április 1-jével a belügyminiszter felfüggesztette az önkormányzatnak járó költségvetési támogatások folyósítását a mulasztás megszüntetéséig. A törvény szerint a mulasztás megállapítását a fővárosi kormányhivatal kezdeményezi a bíróságnál, amely határidőt szab a rendeletalkotásra.

Ha ezek után sem alkot költségvetést az önkormányzat, akkor a fővárosi kormányhivatal vezetőjére hárul a rendelet megalkotása. Az így megszületett költségvetési rendeletet csak a kormányhivatal vezetője módosíthatja, helyezheti hatályon kívül, az önkormányzat minderre csak a következő önkormányzati választást követően jogosult.

Németh Angéla korábban azt mondta, ha kell, újra benyújtja majd a tervezetet, hogy a költségvetési rendelet mielőbb megszülessék, és az önkormányzat pótolja végre mulasztását. A polgármester ugyanakkor több fórumon is hangsúlyozta: a kerület elfogadott költségvetés nélkül is zökkenőmentesen működik, minden kötelező munkáját elvégzi, és állami források nélkül is teljesíti önként vállalt feladatai nagy részét.

Mint ismert, ugyan ugyanilyen felállásban mondtak nemet a képviselők a költségvetésre február 26-án, március 12-én, március 18-án és április 2-án is. A március 18-ai közgyűlésen a Mérce tudósítója is ott volt, akkor helyi Fidesz a közgyűlésen elmondta, azért nem tetszik nekik a költségvetés, mert ők a béremelést még több önkormányzati és állami alkalmazottra, további fejlesztésekre is kiterjesztenék, módosítóikat azonban a baloldali ellenzéki önkormányzati képviselők nem támogatták.

Az önkormányzat honlapjának beszámolója szerint az egymás után összehívott két rendkívüli ülésen egyébként megjelent több ellenzéki országgyűlési és fővárosi képviselő is, így képviseltette magát a DK, a Liberálisok, az LMP, a Momentum, az MSZP, a PM és a Szolidaritás is.

A DK sajtótájékoztatón állt ki Németh Angéla mellett, de Tordai Bence is szolidaitásáról biztosította a rákospalotai polgármestert.