Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz nem szavazta meg a költségvetés napirendre vételét az ellenzéki vezetésű 15. kerületben

Ez a cikk több mint 5 éves.

Még a napirendet sem szavazta meg ma délután a 15. kerületi önkormányzat fideszes képviselőcsoportja, így a végső, március 19-i határidő előtt nem tudott elkészülni a baloldali, ellenzéki vezetésű fővárosi kerület költségvetése.

Németh Angéla (DK) 15. kerületi polgármester a mai közgyűlés után a Mércének elmondta, mindez a kerület alapműködését szerencsére még nem veszélyezteti, így tehát továbbra is lesz közvilágítás, az óvoda és bölcsőde is üzemelni tud majd, az „önként vállalt” fejlesztési projektek azonban veszélybe kerültek, hiszen a fideszes akció miatt a Magyar Államkincstár április 1-től nem lesz képes folyósítani a kerületi normatívát, mivel az elfogadásra váró költségvetésről értelemszerűen adatot sem tud a kerületi vezetés szolgáltatni feléjük.

Németh Angéla polgármester és frakciója azután került nehéz helyzetbe, hogy Rákospalota-Újpalota fideszes alpolgármestere, Victorné dr. Kovács Judit is leszavazta a fideszes frkacióval együtt a költségvetést, ezt követően őt Németh meg is fosztotta alpolgármesteri jogköreitől.

A mostani, sikertelen költségvetés-elfogadási kísérlet után Németh Angéla azt közölte, javaslatot tesz a képviselőtestületnek, hívják vissza az alpolgármestert pozíciójából.

Mivel azonban még a napirendet sem tudták elfogadni, erre sem nyílt igazi lehetőség. Victorné dr. Kovács Judit ezen a szavazáson is tartózkodását jelezte.

A helyi Fidesz a közgyűlésen elmondta, azért nem tetszik nekik a költségvetés, mert ők a béremelést még több önkormányzati és állami alkalmazottra, további fejlesztésekre is kiterjesztenék, módosítóikat azonban a baloldali ellenzéki önkormányzati képviselők nem támogatták.

Németh minderre reagálva közölte, az idei költségvetés elfogadása és elköltése utáni maradványösszegből tudná biztosítani a fideszes módosítókban megfogalmazott további kiadási igényeket, ehhez azonban az ellenzéknek a városházán először el kellene fogadni a költségvetést.

A közgyűlésen a Fidesz képviselői a szünet után egymásra következő szenvedélyes beszédekben próbálták indokolni, miért nem hajlandóak még a napirendet sem megszavazni, többek között arról beszéltek, „Lamperth Mónika jegyzőként meghonosította a hiteltelenség kultúráját”, és „esélyt sem adnak a kerület lakóinak”.

Korábban már február 27-én is megpróbálta a baloldali kerületi vezetés elfogadtatni a költségvetést, ebben  többek között 9,3 százalékos béremelést – havi 20-25 ezer forintos növekedést – irányozott volna elő a kerület kb. 1200 közalkalmazottja számára.

A béremelés célja az lett volna, hogy az önkormányzat megakadályozza a kerület közszolgáltatásokat ellátó intézményeiből történő munkaerő-elvándorlást.

A szavazást a Mérce élőben is közvetítette:

A fideszes alpolgármester megbízásának visszavonását tárgyalják a XV. kerület rendkívüli ülésén. Élőben a Mércén!

Gepostet von Mérce am Montag, 18. März 2019