Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A német Zöldpárt vezetője támogatná a lakásrekvirálásokat

Ez a cikk több mint 5 éves.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, szombaton nagyjából 30.000 ember tüntetett Berlinben a folyamatosan emelkedő lakbérek, a lakáshiány és az ingatlanspekuláció ellen – a témában megszólalt Robert Habeck, a Zöldpárt vezetője is, írja a Welt am Sonntag nyomán a Tagesschau.

Habeck úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi szélsőséges lakásválságban lehetségesnek tartja a demonstrálók egyik hangsúlyos követelésének megvalósítását, a nagy cégek lakásainak kisajátítását.

Emellett azt is javasolta Olaf Scholz szövetségi gazdasági miniszternek, hogy a szövetségi – vagyis német állami – tulajdonban lévő földeket jutányos áron bocsássák az önkormányzatok rendelkezésére, amennyiben azok vállalják, hogy szociális lakásokat építenek.

Mint mondta, a német alkotmány kifejezetten támogatja a közösség érdekében történő kisajátításokat –

„abszurd lenne, ha csak akkor alkalmaznánk, mikor új autópályákat építünk, a lakhatási válság kezelésére pedig nem”.

Az SPD-s Andrea Nahles ugyanakkor más véleményen van – kisajátítás helyett a lakbérek mértékét maximálnák, és a rendelkezésre álló forrásokat megfizethető árú bérlakások építésére fordítanák.

Christian Lindner, a liberális FDP-től úgy nyilatkozott a témában, hogy

„kisajátításoktól egyetlen új lakás sem fog létrejönni”,

csak az új lakásokat építő magánbefektetőket tántorítaná el a beruházásoktól.

Horst Seehofer belügyminiszter pedig

„napjaink szociális kérdésének”

nevezte a lakásválságot. A kereszténydemokrata politikus emlékeztetett, hogy habár immár több lakás épül mint a korábbi időben, a gazdaságilag erős régiókban továbbra is feszült marad a lakáspiaci helyzet, azonban az állam már hozott enyhítő intézkedéseket, például a gyerekek után adott építési támogatás.

Szombaton Berlinben és más német városokban az utcára vonultak a lakáspiaci helyzet miatt elégedetlen bérlők tömegei, erről ebben a cikkben számoltunk be részletesen.

A tüntetéseket szervező aktivisták úgy látják, hogy egyre nehezebben megfizethető a lakhatás a német fővárosban: sokak kényszerülnek elköltözni, másokat kilakoltatnak, az utcán pedig emberek fagynak halálra, miközben sok ház üresen áll a városban.

A tüntetéshez a Die Linke (a német Baloldali Párt) és más csoportok is csatlakoztak. A tüntetők egy csoportja a demonstráció alatt elfoglalt egy 4 éve üresen álló üzletet is, a rendőrök körbevették és próbálták kiszorítani őket.

Mint követeléseikben írták, olyan várost szeretnének,

  • ami nem egy üzleti modell, hanem egy élettér mindenki számára származás, nyelv, nem, kor vagy egészségi állapottól függetlenül,
  • ahol a házak azért épülnek, hogy emberek lakjanak bennük, nem pedig azért, hogy profitot termeljenek,
  • amelyben senki sem kényszerül rá, hogy táborokban, átmeneti szállásokon vagy az utcán éljen,
  • és ahol a lakótér, a föld és a környezet a köztulajdon részei.

Reprezentatív felmérés alapján a berliniek 54 százaléka támogatná a lakáskisajátításokat.

via Tagesschau
Címlapkép: Mérce