Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Halló, brexit segélyvonal? Hívásokkal árasztják el az EU-t a brit kilépés előtt az emberek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Kihez fordulhat az aggódó európai polgár, ha (jogosan) nem érti: mi, merre, hány méter a britek kilépése körül manapság? Az EU-s tagállamok állampolgárai számára fenntartott telefonos információs szolgálathoz, amely különös népszerűségre tett szert az utóbbi időkben a lehetséges változások miatt aggódó állampolgárok körében.

A Politico cikke szerint a Europe Direct Tájékoztató Központhoz (EDTK) 2019 első három hónapjában annyi Brexithez kapcsolódó kérdés érkezett, mint a tavalyi évben összesen.

Voltak, akik biztosra szerettek volna menni, hogy visszaengedik őket az Egyesült Királyságba, ha április 12-én Spanyolországban lesznek; más arról érdeklődött, hogy oké, hogy az ország kilép az Unióból, de személyes minőségében ő megtarthatja-e az uniós állampolgárságát; és voltak, akik azt kérdezték, mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik a kilépés időpontjában lesznek iskolai kiránduláson más európai országban.

De vannak, akik háziállatuk miatt aggódnak a Brexit kapcsán, valaki például arról érdeklődött, be lehet-e hozni a családi macskát az országba a kilépés után.

Amikor a Politico két órával zárás előtt meglátogatta a központot, éppen 204 hívásnál tartott a számláló.

Sok esetben azonban egyszerűen nem tudnak pontos választ adni a folyamatot jellemző bizonytalanságok miatt. Erről a helyzetről pedig sem az információs vonal mögött dolgozók, sem a különböző kérdések kapcsán aggódó emberek nem tehetnek, hanem leginkább a hosszú ideje egy helyben toporgó brit kormány.

Ahogy arról korábban írtunk, Nagy-Britannia eredetileg március 29-én lépett volna ki az EU-ból, de végül egy két hetes haladékot kapott, így az új határidő április 12-e. A jövő pénteki kilépési határidő előtt két nappal, április 10-én Brüsszelben rendkívüli tagállami csúcsra kerül sor, a brit kormánynak itt lenne alkalma halasztásért folyamodnia.

Theresa Maynek háromszor nem sikerült átvinnie a szakítás feltételeit rögzítő kilépési egyezményt a brit alsóházon, de a lázadó képviselők alternatív javaslatainak egyike sem szerzett többséget az elmúlt két szavazáson.

Az EDTK-t egyébként 0-24 lehet hívni és az EU összes hivatalos nyelvén fogadnak hívásokat – és habár most leginkább Brexit segélyvonalként működik, amúgy bármilyen másik, EU-hoz kapcsolódó kérdéssel lehet keresni őket ingyenesen a 00 800 67891011 számon.

(Politico)

Címlapkép: TruckPR / Flickr