Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A brit képviselők a brexit újabb halasztására kötelezték a kormányt, de korántsem biztos, hogy Brüsszel belemegy

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hosszú hetek óta nem fordult elő a brit parlamentben, hogy valamilyen brexittel kapcsolatos javaslat többséget szerzett volna – ez a sorozat szakadt meg tegnap éjfél előtt pár perccel. Az alsóház ugyanis 312 szavazattal 311 ellenében elfogadott egy törvénytervezetet, amely az Európai Unióból való kilépés dátumának további halasztását írja elő a kormánynak és Theresa May miniszterelnöknek.

A munkáspárti Yvette Cooper és a konzervatív párti Sir Oliver Letwin által előterjesztett javaslat emellett a parlament jóváhagyásához köti a konkrét határidő kiválasztását is.

A kormány egy módosítóval szerette volna elérni, hogy az új határidő kitűzéséhez ne kelljen a parlament áldását kérnie, ez azonban 91 kormánypárti képviselő lázadása miatt nem sikerült.

A törvénytervezetre még a Lordok Házának is rá kell bólintania, parlamenti források szerint a szavazásra még ezen a héten, de legkésőbb jövő hétfőn sor kerülhet.

Az persze, hogy a brit képviselők mit is döntenek a kilépés határidejét illetően, nem föltétlenül releváns, hiszen bármilyen határidő-eltolást az uniós tagállamok vezetőinek is szentesíteniük kell.

Nagy-Britannia eredetileg március 29-én lépett volna ki az EU-ból, de végül egy két hetes haladékot kapott, így az új határidő április 12-e. A jövő pénteki kilépési határidő előtt két nappal, április 10-én Brüsszelben rendkívüli tagállami csúcsra kerül sor, a brit kormánynak itt lenne alkalma halasztásért folyamodnia.

Bár a brit politikusok és elemzők nagy része magától értetődőnek veszi, hogy az EU bele fog menni a kilépési határidő módosításába, ez korántsem biztos. Brüsszelben egyre barátságtalanabb a hangulat a brit vezetéssel szemben, és sok döntéshozó nem látja értelmét a folyamat további hosszabbításának. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azonban a napokban is arra kérte a tagállami vezetőket, maradjanak nyitottak egy esetleges hosszabb halasztás iránt.

Egy korábban kiszivárgott bizottsági dokumentum szerint Brüsszel olyan halasztásba menne bele, amely most pár hónapra levenné a napirendről a Brexit ügyét – az uniós hivatalnokok 2020 március 31-ig tolnák el a kilépés határidejét, hogy a briteknek is legyen idejük megtalálni a kiutat a hónapok óta húzódó politikai tehetetlenségből.

Amennyiben jövő szerdán mégsem sikerül egyezségre jutni a halasztásról, úgy 12-én Nagy-Britannia megállapodás nélkül zuhan ki az EU-ból, és ezzel akár az egész kontinenst megrázni képes válságot is generálhat.

Theresa Maynek háromszor nem sikerült átvinnie a szakítás feltételeit rögzítő kilépési egyezményt a brit alsóházon, de a lázadó képviselők alternatív javaslatainak egyike sem szerzett többséget az elmúlt két szavazáson.

A brit kormányfő mindezidáig saját pártja, a konzervatívok, illetve a kormányát támogató észak-ír unionisták szavazataival próbálta elfogadtatni a kilépési megállapodást, de mivel ez látványos kudarcot hozott, most az ellenzéki Munkáspárttal kezdett tárgyalásokba. A szerdán megtartott első tárgyalási fordulót mindkét fél konstruktívnak ítélte meg, de eredményekről egyikük sem tudott beszámolni. A May és Jeremy Corbyn munkáspárti vezér közötti tárgyalások ma is folytatódnak.

(via The Guardian, BBC)