Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pont azt a választókörzetet szüntetik meg Miskolcon, amelyben 25 éve az MSZP nyer

Ez a cikk több mint 5 éves.

Pont egy olyan választási körzetet számolnak fel Miskolcon, amelyet 25 éve mindig ugyanaz az MSZP-s jelölt nyert meg – írja a Magyar Hang.

A lap arra hívja fel a figyelmet, hogy a fideszes önkormányzat jegyzője – Alakszai Zoltán 2016 decembere óta Miskolc jegyzője, azt megelőzően Kriza Ákos fideszes polgármester kabinetvezetője volt – által vezetett Helyi Választási Iroda (HVI) éppen egy olyan körzetet számolt fel, amelyet a Fidesz képtelen volt bevenni: 1994 óta ugyanis mindig a szocialista Bartha György nyert meg.

Márciusban írtuk meg, hogy közös jelölt indításában egyezett meg Miskolcon az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik és a Momentum is az őszi önkormányzati választásra. A HVG Online információi szerint a közös jelölt személyéről folyamatosan folynak az ellenzékiek egyeztetései, és ezentúl már azt is eldöntötték, koordinálják a körzeti indulásokat is.

Az átalakításra a helyi demográfiai változások következtében került sor: a lakosság fogyása miatt eggyel kevesebb mandátumot oszthatnak ki, így 28 helyett csak 27 képviselője lesz a város közgyűlésének az ősszel kezdődő ciklusban. Innentől pedig a hatályos jogszabályok szerint a választókerületek számát kell eggyel csökkenteni.

A város honlapjára feltöltött határozat melléklete szerint a szóban forgó eddigi 19-es választókerület teljesen beleolvad a többibe, ráadásul úgy, hogy részeit négy olyan választókerülethez csatolták, ahol jelenleg egytől egyig fideszes képviselők vannak.

Bartha György a Magyar Hangnak elmondta, az előzmények alapján nem lepte meg, hogy miután másként nem ment, adminisztratív eszközökkel számoltak le vele. Azt persze korrektebbnek tartotta volna, ha az őszi választáson próbálják meg legyőzni.

Bartha ráadásul  már harmadszor válik „áldozatává” a helyi körzetek átalakításának – emlékeztet a Magyar Hang. 2010-ben, a város nyugati felén található Kilián-lakótelepi választókerületét nemcsak szétválasztották, hanem a maradék részhez hozzácsaptak egy jobbra húzó kertvárosi részt is. Ezzel együtt is 2010-ben, majd – miután a szintén bázisának számtó Bükkszentlászlót is leválasztották a körzetről – 2014-ben csak megszorongatni tudták a képviselőt.

(Magyar Hang)