Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyomozást indítanak Isztambul ellenzéki főpolgármester-jelöltje ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Úgy tűnik, Tecep Tayyip Erdogan török államfő mindent megtesz annak érdekében, hogy nehogy ellenzéki kézbe kerüljön Isztambul. Miután a szavazatok újraszámolásával nem mentek semmire, most éppen nyomozást indítanak a választások eddigi győztese, Ekrem Imamoglu ellenzéki jelölt ellen.

Állítólagos bűne az, hogy kedden, amikor is Ankarába látogatott pártja alapítójának, Mustafa Kemal Atatürknek a sírhelyénél, a vendégkönyvben neve mellé odaírta, hogy Isztambul főpolgármestere, melyre állítólag nem volt joga addig míg a szavazatok újraszámlálása be nem fejeződött.

Ellenfele, a kormánypárti jelölt Binali Yildirim egyébként még vasárnap este jóval a szavazatok számlálásának befejezte előtt bejelentette győzelmét, bár várhatóan neki ebből nem lesz semmi gondja.

Mint ismert, a hétfő óta tartó újraszámolásból Yıldırım egyértelműen vesztesként került ki, nemcsak azért, mert nem sikerült megtalálni azt a bizonyos rá leadott, extra huszonkilencezer szavazatot, amire szüksége lett volna, de azért is, mert mint kiderült, jó pár kerületben, pont az ellenzéki jelölt Ekrem İmamoğlu szavazatai nőttek meg az újraszámolással.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy az ellenzéki, kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) szavazásra delegált biztosai Isztambul egyik kerületében napokig a szavazatokat tartalmazó zsákokkal aludtak egy tornateremben, mert attól félnek, a kormánypárt ellopná őket, ha nem figyelnének rájuk éjjel-nappal.

A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy olyannyira nem akarta elismerni vereségét a kormánypárt, hogy Isztambul Fatih és Maltepe kerületeiben másodjára is fellebbeztek és ismételt újraszámolást követelnek, majd pedig azzal az ötlettel álltak elő, hogy Isztambulban ismételjék meg az egész választást az állítólagos csalások miatt.

(Sputnik Turkey, Siyasi Haber, TurkeyPurge.com)