Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erdoğan inkább megismételtetné az egész választást, mintsem elismerje az ellenzék isztambuli győzelmét

Ez a cikk több mint 5 éves.

A hétfő óta tartó újraszámolásból a kormánypárti jelölt Binali Yıldırım egyértelműen vesztesként került ki, nem csak azért, mert nem sikerült megtalálni azt a bizonyos rá leadott, extra huszonkilencezer szavazatot, amire szüksége lett volna, de azért is, mert mint kiderült, jó pár kerületben, pont az ellenzéki jelölt Ekrem İmamoğlu szavazatai nőttek meg az újraszámolással.

Ezt pedig annyira nem akarta elismerni a kormánypárt, hogy Isztambul Fatih és Maltepe kerületeiben másodjára is fellebbeztek és ismételt újraszámolást követelnek. Persze az egyértelmű, hogy még ez is kevés lenne ahhoz, hogy behozzák a még mindig hiányzó húszezer szavazatnyi hátrányt.

Éppen ezért új ötlettel álltak elő, mégpedig azzal, hogy Isztambulban ismételjék meg az egész választást, az állítólagos csalások miatt. Ez pedig azért különös, mert a tizenhét éve kormányzó AKP (Igazság és Fejlődés Pártja) korábban sose volt ilyen érzékeny csalások tekintetében.

Két éve ilyenkor, mikor az elnöki rendszer bevezetéséről tartottak népszavazást, azon szavazatokat is érvényesnek fogadták el, amelyeken nem szerepelt a Választási Bizottság (YSK) pecsétje. Pár hónapja pedig, mikor a mostani választások névjegyzékét készítették elő, sokaknak feltűnt, hogy a kurd városokban is érdekes dolgok történnek: harminc fős laktanyába lett hirtelen bejelentve háromszáz személy, vagy épp évtizedek óta halott személyek tűntek fel a választói névjegyzékben.

A kormány persze visszautasította a vádakat, hogy ők állnának az események mögött, és arról beszéltek, hogy a választási bizottságot nem lehet ilyen egyszerűen átverni. Aztán különös módon, vasárnap a teljes egészében kurdok által lakott Şırnak tartományban, ahonnan a legtöbb különös esetet jelentették, és ahol öt éve csak 29%-ot kapott az AKP most valahogy 61%-ot kapott.
Különös módon a napokban az AKP érzékeny lett az ilyen dolgokra, és egyre többet kezdett beszélni ezekről a bizonyos fantomszavazókról, az ő számlájukra írva a vasárnapi vereséget. Sőt, pénteken le is tartóztatták Isztambul Küçükçekmece kerületének népességnyilvántartó biztosát.
Az AKP a fellebbezések terén már ott tart, hogy a Konya tartományban található Karaman településen már koalíciós partnerük, az MHP (Nemzeti Cselekvés Pártja) győzelmét sem hajlandó elismerni, itt is a szavazatok újraszámítását követelik.
Erdoğan egyébként hallgat, a választás óta nyilvánosan nem szólalt meg, mindösszesen egy híve által készült felvétel került elő, amin annyi látható, hogy egy mecsetben azzal nyugtatja támogatóit, hogy az ellenzék leginkább egy csapat sánta kacsához hasonlít.

Címlapkép: Twitter