Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Négy gyereket nevelt, elvesztette a látását, de az államtól nem kap segítséget

Ez a cikk több mint 5 éves.

Több mint háromezeren osztották meg a Facebookon annak a 38 éves, négygyerekes anyának a történetét, aki hétfőn tudta meg, hogy bár látásvesztés miatt 87 százalékos rokkant, nulla forintnyi rokkantellátásra jogosult.

A hatóságok indoklása szerint mindez azért történik, mert az elmúlt 15 évből csak fél évig volt munkaviszonya.

A fennmaradó időben gyes/gyet-en volt, hiszen négy gyereknek adott életet, őket nevelte az elmúlt másfél évtizedben.

Az Index utolérte Zsuzsát, és a történetét közzétévő párját, Zsolt. A férfi a portálnak azt nyilatkozta:

„Álmomban nem gondoltam volna, hogy ennyi embert érdekel majd a poszt. Csak ki akartam írni magamból, azt gondoltam, családban hárman négyen osztják majd meg.”

A pár azt is hozzátette, az ügyükben nincs reményük méltányosságra, a sajtónak is azért nyilatkoznak, hogy hátha ezzel is segítenek tájékozódni olyanoknak, akik hasonló cipőben járnak.

Zsuzsának az év elején kezdett el rohamosan romlani a látása, két hónapot kellett várnia, mire bejutott CT-re. Ezután derült ki, hogy jóindulatú agydaganata van, amely nyomja a látóideget. Mire a daganatot sikerült eltávolítani a látóidegek elhaltak, így a látásvesztés visszafordíthatatlannak bizonyult. 87 százalékos rokkantnak minősítették őt.

Ezután derült ki az is, hogy mivel az elmúlt másfél évtizedet anyaként gondoskodással töltötte, nem jogosult rokkantellátásra. Bár járulékokat, pl. a tb-t is rendesen fizette, de a gyes nem számít munkaviszonynak, ezért került ebbe a helyzetbe.

Rokkantsági eljárás helyett csak 27.500 forintos fogyatékossági járulékra jogosult, majd pedig 28.500 forintos öregségi nyugdíjra, de 38 éves lévén, még erre is évtizedeket kell várnia.

Az ilyen esetek kiválóan példázzák, hogy bár a kormány rengeteget beszél a családok és a gyerekvállalás támogatásáról, újabbnál újabb intézkedéseket vezet be – melyek nagy része főként a tehetősebbeknek kedvez –, de a magyar nők többségének gondoskodási munkája mind a mai napig nincs érdemben elismerve. Ennek hiányában az is kérdéses, mennyiben teljesíthetők a kormány gyermekvállalást érintő célkitűzései.

Címlapkép: MTI / Bruzák Noémi