Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

K-Monitor: szelektíven jutott el az emberekhez Orbán választási ingyen tüzelője

Ez a cikk több mint 5 éves.

A gázzal, távhővel fűtők automatikusan, különösebb adminisztráció nélkül részesültek a miniszterelnök által a tavalyi időzített egyszeri rezsicsökkentésből. De mi történt azokkal, akik fával fűtenek, és a „téli rezsicsökkentés” részeként kellett volna kapniuk 12 ezer forint értékben tüzelőtámogatást? – veti fel a kérdést a K-Monitor a blogfelületén, ahol részletes elemzést közölnek a tüzelők érdekes útjáról.

A kormány a tüzelőtámogatás operatív megvalósítását a választások után rendezte egy kormányhatározatban, melyben az önkormányzatok hatáskörébe bízzák a támogatások elosztását és lebonyolítását. Az önkormányzatok feladata lett így, hogy összesítsék a beadott igényeket, és szerezzék be a tűzifát. Ez azonban jelentősen eltérő gyakorlatoknak, mutyizásoknak és egyenlőtlenségeknek adott terepet.

Támogatásként tűzifát, szenet, palackos és tartályos pb-gázt, fűtőolajat, és pelletet/brikettet igényelhettek, a megadott határidőig azonban az érintett 800 ezer háztartásból csak 372 ezren jelentkeztek.

Mivel forrást a szállításra nem biztosított a kormány a településeknek, ezért az önkormányzatokra volt gyakorlatilag bízva, hogy saját forrásból biztosítják a szállítás költségeit, vagy a jogosultakra terhelik. S bár az önkormányzatok többsége tisztességesen járt el, így is volt, ahol a támogatásra jogosultaknak más településekre kellett elmennie a kijelölt tüzépre a fáért, saját költségből. Ez pedig több esetben azt jelentette volna, hogy a fuvarköltség megközelíti a támogatás összegét.

A K-Monitor megkérdezte Facebook követőit, hogy az ő településeiken ténylegesen mennyi tüzelőt kaptak az igénylők, többen egészen érdekes történetekről számoltak be.

Szabadi községben –, és valószínűleg a környék több településén is – például ahelyett, hogy a környező települések cégeivel szerződtek volna az önkormányzatok, egy püspökladányi székhelyű, szolnoki telephelyű vállalattól szerezték be a tüzelőfát, a szállítási (több, mint 200 km) költséget a támogatásból vonták le, a rászorulók pedig az elvileg 12 ezer forintért néhány zsák, összesen 0,21 köbméter bükkfát kaptak, amelynek 6000 forint a piaci értéke.

Kép: k.blog.hu / Google

Más esetekben pedig konkrét mutyit sejtettek a beszámolók, a Kossa Lajos által vezetett Abán például 3 mázsa fa helyett átlagosan 120-140 kg fa jött ki a támogatásból, ami kétszeres túlárazás – persze az is lehet, hogy itt is a fuvar költségét vonta le a támogatás teljes összegéből az önkormányzat.

Az egyes aránytalanságokkal pedig nehéz kihez fordulni: ugyanis sok esetben az eljárás szabályos, és pont a kormányzat által létrehozott szabályozás teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a megígért fűtési támogatás egynek a duplája, másnak a fele legyen.

(K-blog)

Címlapkép: pile, firewoods / pixnio.com