Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Családbarát szülészetet követeltek anyák az emberminisztérium előtt

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Itt az idő, most vagy soha!”, „Nőközpontú ellátást most!”, „Korszerű, tudományosan megalapozott ellátást!” – ilyen és hasonló skandákkal és transzparensekkel mentek az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé a Másállapotot a szülészetben mozgalom aktivistái, hogy támogassák társaikat, akik éppen az új szülészeti irányelv tervezetéről szóló tárgyaláson vettek részt a minisztérium épületében.

Fotó: Mérce

A minisztérium épületében szakmai döntéshozók, a minisztérium munkatársai és a mozgalom aktivistái tárgyaltak az új szülészeti irányelv végső változatáról, az aktivisták azt próbálják megakadályozni, hogy a nők számára kedvezőtlen kompromisszum szülessen a egyeztetésen.

A demonstráció egyik szervezője a Mércének elmondta, hogy fontos lenne egy precíz és részletes szakmai útmutató kialakítása, mert jelenleg azt tapasztalják a szülő nők, hogy szemben más országok ellátási gyakorlataival, Magyarországon nincs egységes és egyenlő, támogató bánásmód. Számos esetben sérül a nők tájékoztatásra vonatkozó joga, és ebből fakadóan a döntési joga is, valamint emellett a kapcsolattartás joga is: a szülés egy szakaszára a szülő nők választott kísérőit nem engedik be, ami pedig szerinte végképp tarthatatlan, hogy a szülés után órákra is szeparálnak babákat az édesanyjuktól.

„Amit mi  most követelünk, ami a nők igénye, az a korszerű evidenciákkal is összhangban van” – tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy nem azt akarják, hogy minden azonnal úgy történjen, mint Hollandiában, vagy Angliában, már egy precíz, a megfelelő bánásmód szabályait lefektető dokumentum is előrelépés lenne.

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

Ezt erősítette meg több résztvevő szülő is, akik szerint két kórházi szobában fekvő ember közül könnyen előfordul, hogy egyikük támogató ellátásban, míg a másik ártalmasban részesül, és ma inkább az orvos pillanatnyi álláspontján, mint tudományos szempontokon múlik a szülő nők ellátása.

Ezért azt szeretnék, ha a tárgyalás eredménye egy családbarátabb és anyaközpontúbb szülészeti rendszer lenne: létrejönne egy korszerű és nagyon pontos útmutató az ellátásban résztvevők számára, amely elmagyarázza, hogy hogyan lehet a leginkább támogató ellátást biztosítani.

Amint vége a tárgyalásnak, a cikket frissítjük annak eredményével.

Címlapkép: Mérce