Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Város Mindenkié csoport közös énekléssel hívja fel a figyelmet a lakhatási válságra

Ez a cikk több mint 5 éves.

Április 6-án, a Várkert Bazár előtt tart figyelemfelhívó akciót a hajléktalanok és lakásszegénységben élők érdekvédelmével foglalkozó A Város Mindenkié csoport. A demonstratív megmozdulás célja, hogy felhívják a figyelmet a lakhatási válságra, és segítsék azokat, akiket kilakoltatás fenyeget.

A demonstráció egy nemzetközi akciónapba illeszkedik, Budapest mellett több európai nagyvárosban is lesznek hasonló megmozdulások, például Berlinben, Kölnben, Londonban és Stuttgartban. A Mietenwahnsinn aktivista csoport által szervezett akciósorozat a kilakoltatások mellett a rendkívül magas albérletárak ellen is tiltakozik.

A budapesti akció során a csoport közös, nyitott éneklést tervez, amelyhez a helyszínen bárki csatlakozhat. Ez az a kórus, amely (szintén a Város Mindenkié szervezésében) decemberben az adventi vásáron énekelt a hajléktalanság büntetése ellen, és a biztonsági szolgálat emberei erőszakkal próbálták megakadályozni őket üzenetük célba juttatásában, ahogy arról akkor mi is beszámoltunk.


A nemzetközi szolidaritás kinyilvánítása mellett helyi ügyet is képviselnek a szombati eseményen. A Város Mindenkié csoport #Stopkilakoltatás néven kampányt folytat a gyermekes családok kilakoltatásának gyakorlata ellen, az ennek során indított, Rétvári Bence EMMI-államtitkárnak címzett petíciójukat már több, mint 10 ezren írták alá. Az eseményen lehetőség lesz a petíció aláírására is.

Csepregi Dorka, a Város Mindenkié csoport aktivistája, az esemény egyik főszervezője a Mércének elmondta, miért éppen ezt a formát választották a mondanivalójuk hangsúlyozására:

„Azért jutott eszembe a kórus, mert azt érzem, hogy a zene egy olyan eszköz, ami által könnyebb átérezni, megismerni egy olyan borzalmas dolgot, mint a kilakoltatás. Alapvetően úgy érzékeljük, hogy a hajléktalan sorsról már sikerült valamilyen képet átadni a társadalomnak, de a családok kilakoltatásának szörnyűsége még nem ért el az emberekhez.”

Egy 2017-es ombudsmani jelentésből kiderül, hogy Magyarországon minden harmadik gondozásba vett gyereket anyagi okokból emelnek ki a családjából, ez körülbelül 8000 gyermekkorút jelent. Annak ellenére ilyen magas a szegénység miatt elválasztott gyerekek száma, hogy a magyar jogszabályok (az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye alapján) kifejezetten tiltják, hogy kizárólag anyagi okok miatt emeljenek ki kiskorúakat családjukból.