Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A klímaválság nem a jövő problémája” – újra fiatalok tüntettek a jövőnkért a Kossuth téren

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hatodik alkalommal tüntettek pénteken a Kossuth téren fiatalok azért, hogy felhívják az emberek figyelmét: a jövőnk múlik azon, hogy mennyit késlekedünk még a klímaváltozás és a környezeti válság kezelésével. A klímatüntetést hat hete minden pénteken megrendezik, így csatlakozva az immár nemzetközi szinten is egyre többeket megmozgató Fridays for Future mozgalomhoz.

Mi ez?

Fél évvel ezelőtt a 16 éves Greta Thunberg egyedül ült ki a svéd parlament elé, hogy tiltakozzon az ellen, ahogy (szerinte elégtelenül) a svéd politikusok kezelik a klímaváltozás kérdését. Péntekenként tüntet, mondott már beszédet többek közt Brüsszelben, az ENSZ katowicei klímakonferenciáján és a davosi Világgazdasági Fórumon (ahova vonattal ment, mert nem akart repülőre szállni, mivel az szörnyen környezetszennyező), mára pedig világszerte tízezrek követik a példáját, és péntekenként utcára vonulnak, hogy országaik döntéshozóit cselekvésre ösztökéljék. Főként Nyugat-Európában lelkesek a fiatalok (Párizsban nemrég már 5-8 ezer fősre duzzadt a demonstráció, de Nagy-Britanniában is ezrek mozdultak meg), összességében pedig már a világ több mint 90 országában csatlakoztak a felhíváshoz. És így tettek a múlt héten a magyar szervezők is, akik abban bíznak, hogy hazánkban is egyre több fiatal és idősebb embert mozgatnak majd meg, hiszen mindannyiunk jövője a tét.

A tegnap délutáni tüntetésen körülbelül 20-25 fő jelent meg, az alacsony létszám azonban még semmit sem jelent, elvégre a mozgalmat elindító 16 éves Greta Thunberg is egyedül ült ki a svéd parlament elé, azóta pedig világszerte tízezrek követik a példáját.

A demonstráción a két főszervezővel, Hartmann Johannával és Pribéli Leventével (mindketten biológus hallgatók) beszélgettünk. Ők azért tartották fontosnak a mozgalomhoz való csatlakozást, mert Magyarországot is nagyon súlyosan fogja érinteni a klímaválság, így mindenkinek a közös érdeke, hogy azonnal kezeljük ezt a helyzetet.

Péntekenkénti demonstrációjukkal szeretnék minnél több emberben tudatosítani, hogy a klímaválság nem a jövő problémája, már elkezdődött, és nagyon sürgősen cselekednünk kell mind döntéshozói, mind társadalmi szinten.

Azt is megtudtuk, a résztvevők között voltak olyan diákok is, akik a mai napon  sztrájkoltak, vagyis azért nem mentek iskolába, hogy felhívják a figyelmet néhány fontos kérdésre: miért is tanuljanak, ha a döntéshozóink nem fogadják el azokat a tényeket, amiket az iskolában a fiataloknak meg kell tanuliuk?

„És különben is, minek tanuljanak egy olyan jövőért, ami el sem fog érkezni, hogy ha így folytatjuk?”

– mondta Pribéli Levente szervező.

A demonstráción megjelent Szél Bernadett (független), Kunhalmi Ágnes (MSZP) és Varga-Damm Andrea (Jobbik) is.

A klímatüntetést minden pénteken 13:30-tól 17:00-ig tart, de a közeljövőben terveznek egy nagyobb megmozdulást is. Május 24-én egy globális megmozduláshoz csatlakozva sztrájkolnak majd, amire vonulással és felszólalásokkal is készülnek.