Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ellenzéki politikusokkal tüntetnek a devizahitelesek a kilakoltatások ellen

Ez a cikk 5 éves.

Devizahitel-károsultak és támogatóik tüntetnek ma a Kúria előtt „Bírói függetlenségért” címen, a kilakoltatások és a végrehajtások ellen – a tüntetést a Jogállamért Egyesület szervezte, reggel tíz és délután három óra között demonstrálnak a Markó utcában. Tudósítónk a helyszínen van, az alábbi videón lehet követni az eseményeket:

A szervezők az eseményen bárkit szívesen látnak, aki az ügyüket  támogatja, azonban arra kérik a résztvevőket, hagyják otthon megosztásra alkalmas jelképeiket, ezalatt vélhetően a pártzászlókra gondolva. Mint írják,

„Minden érdekvédő csoport tegye félre a megosztáshoz vezető gondolatait,és egységesen álljunk ki a legfontosabb ügyért, kilakoltatások, és a végrehajtások azonnali felfüggesztéséért.”

A szervezők az esemény Facebook oldalán kifejtik, a lakhatáshoz való jog mindenkit megillet, attól függetlenül, hogy van-e banki hitele és milyen anyagi helyzetben van.

Az egyik felszólaló beszédében kiemelte – a családok évében is tízezreket raktak az utcára tartozásuk miatt, miközben olyan hajléktalanellenes törvényt hoztak, ami még az utcán is megtiltja nekik a lakhatást.

A tüntetésen megjelent és sajtótájékoztatót tartott Szepesházi Péter volt bíró, valamint Szakács László a Magyar Szocialista Párttól. Szepesházi elmondta, nem voltak megfelelők a bankok tájékoztatói, így az Európai Unió szabályzásai jegyében a szerződéseket meg kell semmisíteni, és vissza kell állítani a szerződések aláírása előtti állapotot.

Elmondta, az ellenzéki pártok

„egyre inkább a devizások, a kisemberek felé fordulnak”

és támogatják az elnyomottakat.

Szakács László emlékeztetett, a Fidesz korábban nagyon is jól látta mekkora tragédia a devizahitelesek helyzete, azonban manapság a bankok és a nagytőke oldalán áll, és azok pártját fogja a kisemmizett kisemberekkel szemben.

Felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz nem az emberek érdekéért küzd, hanem a bankoknak érdekeit szolgálja, mikor arra biztosítja, hogy a hitelek forintosítása során a bankokat ne érje kár, ugyanakkor arra nem ad biztosítékot, hogy senkit se lakoltathassanak ki a tartozása miatt.

A tüntetésen felszólalt Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő valamint Z. Kárpát Dániel a Jobbikból, akik fontosnak tartják a devizakárosultak melletti kiállást, továbbá fellépett Kásler Árpád, a devizahiteles tüntetések veterán sztárja, aki immár csaknem tíz éve képviseli ügyüket a közéletben.

A devizahitel-csapdába rengetegen kerültek bele Magyarországon, mivel a kétezres években a magyar gazdaság termelékenysége jelentősen elmaradt a nyugati országokétól, ugyanakkor a jólétet és gyarapodást igyekezett fenntartani a rendszer, ezt pedig akkor olcsó, javarészt svájci frank alapú devizahitelekkel fedezte.

A rendszer lényege az volt, hogy az emberekkel elhitették a bankok, hogy hitelből gyakorlatilag kiegészíthetik a keresetüket, így olyan dolgokat tudnak megvásárolni, melyre egyébként nem lenne pénzük, ráadásul viszonylag alacsony kamatra, időnként irgalmatlan hosszú, több évtizedes futamidőre.

Így sokan felvettek ilyen konstrukcióban pénzt, majd házra, kocsira, nyaralásra stb. költötték, miközben a bankok csak a konstrukció előnyeit reklámozták, és nem tájékoztattak megfelelően a kockázatokról.

A 2008-as válság okán azonban a forint árfolyama jelentősen gyengült a frankhoz képest, többek között azért, mert a svájci központi bank felhagyott korábbi politikájával, miszerint mesterségesen alacsonyan tartotta a frank árfolyamát, így – habár némiképp ez előtt a lépés előtt is emelkedtek a törlesztőrészletek –

a frank, melyben a hiteleket elszámolták, teljesen elszállt a forinthoz képest, vele együtt pedig a törlesztőrészletek.

Ugyanis a hiteleket és törlesztőket miután frankban számolták a bankok, magyar forintban a frankból átváltott összeget kellett fizetni, ezért a mai napig vannak, akik az eredeti törlesztőrészletük akár több, mint háromszorosát fizetik havonta, és miközben az eredeti összeg akár többszörösét is kifizették már, még mindig rengeteg pénzzel tartoznak.

A tartozások fejében pedig a bankok – habár a kormány néhány éve bevezetett egy állítólagos devizahiteles-mentőprogramot, mellyel csak a károsultak egy bizonyos részének tudnak segíteni – a tartozás fejében lefoglalják a hitelkárosultak ingó- és ingatlanvagyonát.

Címlapkép: Mérce fotó