Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Parkolási bírságokat osztottak ki a fideszeseknek az LMP-sek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Akcióval melegített a mai parlamenti ülésnapra az LMP frakciója, méghozzá a közelmúltban kirobbant parkolási botrányra reagálva szúrtak oda a fideszeseknek. A 11 órakor kezdődő plenáris ülés előtt az LMP-s képviselők „mikuláscsomagokat”, vagyis parkolási bírságra hasonlító, piros zacskóba bujtatott szórólapokat osztogattak szét a kormánypárti padsorokban.

„Ma parkolási bírságokat osztottunk ki a Fidesz országgyűlési képviselőinek. A mikuláscsomagjukban lévő papíron egy egyszerű eldöntendő kérdésre kell válaszolniuk: a budapesti parkolási maffia piszkosabbnál piszkosabb ügyeiben ki hazudik: Orbán Viktor miniszterelnök vagy Tarlós István főpolgármester.”

– írta ki a párt Facebook-oldalára.

A szórólapra a Válasz Online Tarlós Istvánnal készített interjújának egy részletét idézték, amelyben a főpolgármester arról beszél, ő maga sem ért egyet a jelenlegi parkolási rendszerrel, és hiába intézett kérést ezzel kapcsolatban Orbán Viktorhoz, ő nem tudta azt teljesíteni. Ezzel kapcsolatban Tarlós úgy fogalmazott, ha mindenáron ragaszkodott volna hozzá, „az alig kezelhető politikai feszültségeket eredményezett volna.”

Az akció előzménye a fővárosi parkolás kormányzati és városvezetési ciklusokon átívelő korrupciós ügyeit feltáró 444-es dokumentumfilm által kiváltott botrány. Az ingyenesen elérhető filmből kiderül, hogy több kerületekben is pártokon átívelve történt a lebonyolítása a befizetett összegek elopásának. Zuglóban például Karácsony Gergely polgármester nyújtotta be a parkolási szerződést, hogy utána tartózkodjon a szavazásnál, amit a Fidesz és az MSZP közösen fogadott el. Hasonló módon a fideszes vezetésű IX. kerületben se maradt ki a helyi MSZP a botrányból.

Egy Varga Mihály pénzügyminiszter által azóta benyújtott törvénytervezet többek között egy olyan módosítást is tartalmaz, amely kötelezné a parkolóautomaták regisztrálását a NAV rendszerébe azok üzemeltetőinek.