Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Antikapitalista Netflixet” alapítanak Bernie és Ocasio-Cortez filmesei

Ez a cikk több mint 5 éves.

Means TV néven saját videós stream-szolgáltatást indít a Means of Production (Termelőeszközök) névre hallgató produkciós iroda, amely többek között Alexandria Ocasio-Cortez demokratikus szocialista képviselő látványos kampányvideóját készítette, és amely idén beszállt Bernie Sanders elnökválasztási kampányába is.

A csütörtökön bejelentett új platform, amely a tervek szerint jövő héten élesedik, baloldali nézőpontokat szeretne a hírek és a szórakoztatás szférájába behozni, egy olyan piacra, amely az elmúlt években látványosan bővült világszerte – így Magyarországon is, olyan szolgáltatásokkal, mint a Netflix és az HBO GO.

„Lényegében ez egy szövetkezeti alapon működő, antikapitalista Netflix lesz” – mondta el Naomi Burton, a projekt társalapítója.

Elsődleges céljuk az, hogy megteremtsék a baloldal amerikai épülésének kulturális feltételeit, és megjelenítsék a dolgozók nehézségeit.

A platform YouTube-csatornája már jelenleg is 127 ezer feliratkozóval rendelkezik, köszönhetően annak, hogy baráti alapon megkapták annak a YouTube-csatornának az ellenőrzési jogait, ahol a 2011-es globális mémszenzáció, a Nyan Cat megszületett. A szivárványszínű csíkot maga után hagyó, űrben repülő cicaanimáción a mai napig több mint 166 millió megtekintés van – hogy miért, az bizonyára majd közösségi médiaszakértők fogják egyszer megmagyarázni…

Mindenesetre a 127 ezre feliratkozószám olyan szilárd alapot ad a platformnak, amelyért hasonló új szereplők milliókat fizetnének marketingköltségek formájában. Az alapítók a YouTube-csatornát szeretnék arra használni, hogy előfizetőket toborozzanak az új platformra, amelyen jövő héttől kezdve 10 hétig teljesen ingyenesen hozzáférhetők lesznek a videós tartalmak.

A világon legnépszerűbb videómegosztó oldalon maradással Burtonéknak van egy másik célkitűzésük is, mégpedig az amerikai szélsőjobb, az ún. alt-right elleni küzdelem. Mint mondják, az „értéksemleges” algoritmusainak köszönhetően a YouTube mára az alt-right birtokává alakult át, az itt közzétett virális politikai tartalmaikkal kiábrándult fiatalok ezreit vonzza magához az utóbbi időben felfutott politikai irányzat.

A Means TV crowdfundinggal, vagyis a nézők kisadományai révén tervez beindulni, és szövetkezeti alapon fog működni, tehát  a jövőbeli profitból az ott dolgozók fognak részesülni, a döntéseket is együtt fogják meghozni.

Burton és alapítótársa, Nick Hayes azt is elárulták, a platform ötlete már évekkel ezelőtt megszületett, és rengeteg műsortervvel is rendelkeznek. Olyan, főként fiatal alkotókkal dolgoznak együtt, akik kiábrándultak a nagyvállalatok által működtetett filmes szcénából, vagy már az indulástól nem akartak belekeveredni abba.

Burton és Hayes eredeti projektje, a Means of Production produkciós iroda tavaly robbant be az amerikai nyilvánosságba, miután elkészítették Alexandria Ocasio-Cortez kampányvideóját. A klip azonnal virálissá vált és több millió megtekintést ért el, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a tavaly június 26-i demokrata előválasztáson Ocasio-Cortez kiütötte a ringből a Demokrata Párt rangidős kongresszusi képviselőjét, Joe Crowley-t New York 14-es kongresszusi körzetében.

Újabb előválasztási kampányában pedig Bernie Sanders is együttműködik a filmkészítőkkel.

(via The Intercept)