Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Néppárt döntött: a Fidesz felfüggesztéséről szavaznak, ha megszavazzák, a Fidesz kilép

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Fidesz felfüggesztéséről és nem kizárásáról dönt ma az Európai Néppárt elnöksége, tette közzé ma délután az Index.hu. Az információkat a londoni Financial Times is megerősítette. Ezek szerint tehát a néppárti vezetés az utolsó pillanatban szeretné elkerülni azt, hogy a 13 fideszes EP-képviselő végleg elhagyja a frakciójukat.

Azonnal kilép a Fidesz az Európai Néppártból, ha a párt felfüggesztése mellett döntene az európai pártcsalád küldöttgyűlése ma délután – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, és a Fidesz alelnöke az MTI-nek Brüsszelben.

Gulyás arról beszélt, ha akár a felfüggesztés, akár a kizárás mellett döntene a Néppárt, nem maradnak, és csak mindkét opció leszavazását tartanák vállalható döntésnek.

 „A Fidesz és az ország méltóságáról is szó van.”

– mondta Gulyás, hozzátéve, hogy

„olyan kompromisszumot nem tudunk kötni, amely korlátoz bennünket a szabadságunkban és abban a politikában, amellyel elutasítjuk a bevándorlást.”

Az Angela Merkel német kancellár jobbkezeként is számontartott Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU nemrégen megválasztott vezetője szerdán úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, a maga részéről sokkal célravezetőbbnek tartaná a Fidesz tagságának egyfajta „befagyasztását” a pártcsaládban a kizárás helyett: ez AKK szerint pontosan ugyanazokkal a jogmegvonásokkal járna, mint a kizárás, de nem lenne végleges, és az Európai Néppárt bizonyos feltételek teljesülése és a demokratikus jogok részleges helyreállítása esetén „helyreállítaná” Orbánék tagságát.

A CDU vezetőjének javaslata részben egybeesik azzal a Népszava által, fideszes forrásokból megszellőztetett ajánlattal, hogy saját maguk kezdeményezik „lágy” kizárásukat, ez azt jelentené hogy a magyar kormánypárt szavazásokon a Néppárton belül ugyan nem vehetne részt, de tagjait tisztségekre jelölni és választani lehetne, valamint szavazati jog nélkül részt vehetnének az európai pártcsalád ülésein is.

Kramp-Karrenbauer ehhez hozzátette, Orbán „megtett néhány kezdetleges lépést” amely arra utal, érdemes a párbeszédet folytatni, de „amíg a Fidesz nem nyeri teljesen vissza a bizalmat, nem lehet szó a tagság teljeskörű visszaállításáról”, és „az eddigi lépések nem elégségesek ehhez.”

Kramp-Karrenbauer szerda esti nyilatkozata pár órával követte Markus Söder bajor miniszterelnök szavait, melyek szerint „jó jelzéseket” kapott Orbántól arra nézve, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) maradhat majd Budapesten. A kormányfő, aki egyben a bajor konzervatív CSU pártvezetője mindezt előrelépésként értékelte a korábbi orbáni álláspontokhoz képest.

A német konzervatív vezetők ellenében Jean-Claude Juncker leköszönő luxemburgi, néppárti bizottsági elnök, aki az Orbán-kormány Soros-ellenes plakátkampányában is szerepelt, ma reggel a német közrádiónak leszögezte, mindenképpen kívül szeretné látni a Fideszt a Néppárton.

A Politico brüsszeli kiadása pedig ma reggel arról írt, Joseph Daul néppárti vezető, Orbán Viktor régi szövetségese sem tartja már elképzelhetőnek, hogy felfüggesztés nélkül megússzák Orbánék a mai szavazást.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos