Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három nap elteltével reagált Orbán Viktor az új-zélandi terrortámadásra

Ez a cikk több mint 5 éves.

„Az Új-Zélandon történt brutális terrortámadás sajnálatos módon ismét bebizonyította, hogy a 21. században a gyűlölet, az erőszak és a terrorizmus nem ismer határokat”

– így fogalmazott Orbán Viktor abban a részvétnyilvánító táviratban, amelyet Jacinda Ardern új-zélandi kormányfőnek küldött el, és amelyet hétfőn tett közzé az MTI-n keresztül Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető államtitkár.

Azt is közölték, a levélben Orbán Viktor a magyarok nevében kifejezte együttérzését is a Christchurchben történt támadás miatt, azt terrortámadásnak minősíti, és úgy fogalmaz:

„Magyarország és kormánya elítéli az erőszak minden formáját, és a továbbiakban is támogatja a terrorizmus és az erőszakos szélsőségek visszaszorítására tett nemzetközi erőfeszítéseket.”

A két mecsetet is érintő, 50 halálos áldozatot és 51 sérültet követelő muszlimellenes terrotámadás kapcsán korábban már kiderült, azt Brenton Tarrant ausztrál muszlimellenes, fajvédő terrorista kifejezetten az vallási-etnikai feszültségek kiélezése és konfliktus kirobbantása céljából követte el társaival.

Tarrant ellen a christchurchi bíróság már terrorizmus miatt emelt vádat szombaton.

A pénteken történt terrormerénylettel kapcsolatban eddig sem a kormányfő, sem pedig a kormány, avagy a kormánypártok tagjai nem adtak ki hivatalos nyilatkozatot, holott ez más, súlyosabb terrortámadások hírére esetenként már megtörtént.

Bayer Zsolt ismert kormánypárti publicista azonban korábban már azt kezdte el fejtegetni, szerinte a hívő muszlimokat megcélzó terrortámadás valójában „titkosszolgálati akció” lehetett, amelynek szerinte az volt a célja, hogy lejárassa az iszlamofób politikai mozgalmakat és gondolatokat.

Bayer Orbán Viktor mostani, tiszteletteljes hangvételét mellőzve, blogposztjában azt írta:

„És emlékezzenek szavamra: a következő hetekben európai potentátok fogják vég nélkül, ájtatos pofával hangoztatni, hogy lám-lám, az iszlám-ellenesség és a bevándorlás-ellenesség Christchurch-höz vezet.”

Hozzá hasonlóan Milo Yiannopoulos ismert nemzetközi jobboldali provokátor kifejezetten a „politikai elitet” és a „szélsőbaloldalt”, nem pedig a fajgyűlöletet tette felelőssé a történtekért.

Ardern miniszterelnök a maga részéről már hétfőn kezdeményezte Új-Zéland parlamentjében, szigorítsák az országban az automata fegyverek viselésére vonatkozó szabályokat, a támadók ugyanis szerinte ezekhez túl könnyen hozzájuthattak. Erről a szigorításról, kormányhivatala mai döntése szerint, immár „elvi megállapodás is született” a szigetország törvényhozásában.

(MTI, The Guardian)

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt