Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erősen kezdett az ellenzék a Parlamentben: Orbán a maga alá vizelő kutya, a rohadt alma a Néppárt kosarában

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Fidesz Néppártból való kizárása, a családtámogatási terv és Orbán európai szövetségeseinek magyarellenes tervei voltak az ellenzéki pártok témái a napirend előtti felszólalásokban a parlament mai ülésén.

Gyöngyösi Márton kezdte a felszólalások sorát, aki a Fidesz európai politikáját próbálta kritizálni, némi önellentmondásba futva. Gyöngyösi felszólalásának gerincét ugyanis az adta, hogy ha a Fideszt kizárják a Néppártból, akkor az gyengíteni fogja Magyarország pozícióit, mivel nem egy nagy európai pártcsalád tagja lesz a magyar kormánypárt. Csakhogy a Jobbik se tagja ilyen nagy európai pártcsaládnak.

Bérrabszolgaságon alapuló diktatórikus állam

Gyöngyösi szerint Magyarország egy bérrabszolgaságon alapuló diktatórikus állam. A Jobbik frakcióvezetője beszélt még Orbán tébolyáról is, amellyel a sajtószabadságra, az ellenzéki pártokra és a magyar tudományra támad.

Gyöngyösi szerint Orbánék Európa-ellenesek, erre példaként hozta Hollik István egy megszólalást az Echo TV-ből, amelyben a Fidesz politikusa azt mondta: az Európai Unió kockázatot jelent Magyarország számára.

Gyöngyösire Orbán Balázs államtitkár reagált. Szerinte az uniós választás tétje a bevándorlás és az a kérdés, hogy a nemzetek Európája lesz vagy az Európai Egyesült Államok, és ezekben az ügyekben a kormány nem számíthat az ellenzék támogatására. (Gyöngyösi ezen a ponton kiabálta be, hogy a Fidesz megszavazta azt a lisszaboni szerződést, amely az európai integráció motorja.) Orbán beszélt arról is, a DK terve az, hogy felszámolja Magyarországot (a Fidesz politikusa szerint ezt jelenti az Európai Egyesült Államok), a Jobbik pedig március 15-én ezzel a DK-val tüntetett együtt.

Szabó: Orbán egy maga alá pisilő kutya

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője az európai szélsőjobboldalt mutatta be napirend előtti felszólalásában. Szabó először felidézte az Economist karikatúráját, amin Orbánt egy maga alá pisilő kutyaként ábrázolják. Szabó ezután arról beszélt, hogy március 15-én Orbán lengyel bértüntetőkkel és a német szélsőséges AfD párt képviselőivel ünnepelt együtt, de néppárti politikus nem jelent meg az ünnepségen. Szerinte Orbán egy olyan új európai szélsőjobboldallal fog szövetséget kötni, akiket két dolog köt össze: Putyin pénzeli őket és magyarellenesek.

Szabó emlékezetet, hogy az olasz kormánypártot, a Ligát, amelynek vezetője Matteo Salvini, egy olajügyleten keresztül támogathatta Putyin, és Salvini beszélt arról, hogy kevesebb támogatást kell adni a kelet-európai országoknak. Szabó szerint ugyanígy Marine Le Pen pártja is egy orosz banktól kapott hitelt, és a francia politikus is kevesebb pénzt adna Kelet-Európába. A holland Wilders pedig miközben Orbánt nevezi nagyszerű politikusnak, kidobná az országból a kelet-európai munkavállalókat.

Szabó szerint az új orosz bank, amely olyan kedvezményeket kapott, mint hogy rendőrök például nem léphetnek be a területére, lesz a bizonyíték arra, hogy az orosz titkosszolgálatok Magyarországról végezhetik majd a munkájukat Európában.

Orbán Balázs államtitkár válaszában azt mondta, nem érti Szabó miért sorol egymáshoz nem kapcsolódó tényeket. Szerinte ebből a zavaros beszédből az következik, hogy Szabónak az  fáj, a kormány nem hajtja végre Brüsszel utasításait. Az államtitkár beszélt még arról, hogy Szabó szerinte Brüsszel és Soros utasításait követi, hogy bevándorlókat telepítsen Magyarországra.

Rohadt alma a Néppárt kosarában

Gréczy Zsolt, a DK politikusa arról beszélt napirend előtt, hogy Orbán ki akarja Magyarországot vezetni az EU-ból. Reagálva Szabó felszólalására elmondta, Orbán már nem csak a maga alá vizelő kutya, hanem a rohadt alma is a Néppárt kosarában. Szerinte, ha Jézus élne, kiűzné Orbánékat, mint kufárokat a templomból.

Szerinte Magyarországnak részt kell vennie az Európai Egyesült Államok létrehozásban, mert ez az ország nemzeti érdeke, nem az, hogy a fideszesek lophassanak, hanem hogy börtönbe juttassa őket az európai ügyészség. Végül azzal zárta a beszédét, Orbánék figyeljenek délre és északra, Pozsonyra, Varsóra, és Belgrádra, mert fogy a levegő körülöttük. 

Dömötör Csaba államtitkár válaszában jelezte, egyetlen párt van a parlamentben, amely korábban az EU-ból való kilépésről beszélt, ez pedig a Jobbik, amellyel a DK március 15-én együtt tüntetett. Azt is mondta, a Fidesz szerint nemzeti érdek az uniós tagság. Dömötör szerint ha Európai Egyesült Államok jönne, akkor felszámolnák Magyarországot, elvennének jogköröket Magyarországtól, például az adózást, és így kevesebbet fizetnének a multik és többet a magyar családok (valójában a Fidesz vitte le a multik társasági adóját az egyik legalacsonyabb szintre az unióban – JA).

Elmúlt 8 év

Végül Bangóné Borbély Ildikó ismertette az MSZP családtámogatási terveit. Bangóné felszólalása elején megjegyezte, amikor a fideszesek szidják Brüsszelt, akkor tudni kéne, hogy a Néppárt van többségben. A családok helyzetére áttérve ismertette az MSZP programját, amelyben többek között az szerepel, a párt anyasági támogatás azonnal háromszázezer forintra növelné, mivel 11 éve nincs növelve. Az apáknak járó pótszabadságot megdupláznák, az élettársi viszonyra is kiterjesztenék azt, ami a  házassági viszonnyal jár, mivel a gyerekek 42 százalék születik élettársi viszonyban. Az MSZP alanyi jogon járó támogatásokat, a GYES, a GYED, a családi pótlék, a minimálnyugdíj összegét megduplázná. A családi adókedvezményt igazságossá tenné, megerősítené a gyerekorvosi és védőnői rendszert.

De a párt segítene a lakhatásban is, szociális bérlakásprogramot indítana, újraindítaná a lakás-előtakarékosságot, albérlet-támogatást adna a fiatal családoknak. Bangóné arról beszélt, ne csak a kiváltságos 10 százaléknak adják a brüsszeli támogatásokat.

Novák Katalin válaszában arról beszélt, a családokat támogató intézkedéseket  szétverték a szocialista párt kormányzása alatt. Novák elmondta, a GYES harmadik évét és a családi adókedvezményt, a szocpolt és az otthonteremtési programot megszüntették. Azt kérdezte, az MSZP programja mennyire hiteles egy ilyen kormányzás után?

Délután a Parlamentben Orbán Viktor is beszélni fog az azonnali kérdések órájában, ezt a Mérce Facebook-oldalán közvetítjük és cikkben is beszámolunk róla.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt