Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elhunyt Baló György televíziós műsorvezető

Ez a cikk több mint 5 éves.

71 éves korában elhunyt Baló György televíziós újságíró, műsorvezető, a Magyar Televízió és az RTL Klub számos politikai magazinműsorának készítője és vezetője.

A hírt eredetileg közlő HVG Online felidézi, Baló az RTL Klubon múlt évig futó, Magyarul Balóval  című magazinból nemrégen még azért vonult el szünetre, mert, mint mondta,

„négyévnyi napi műsorkészítés után pihenésre és orvosi kezelésre van szükségem, ezért a műsort saját kérésemre január 8-tól szüneteltetjük”.

Baló az ELTE magyar-angol-történelem szakán szerzett bölcsészdiplomát 1970-ben, 1975-től az MTV külpolitikai szerkesztőségének munkatársa, a Panoráma című műsor szerkesztője, majd az MTV 2-es csatornájának első választási műsor-szerkesztője 1989 és 1990 között. Rövid kitérő után 2000-ben tér vissza a köztévéhez, 2002-ben annak kulturális igazgatójává nevezik ki. Itt heti politikai magazinműsorokat vezetett, 2002 és 2003 között A Hét, majd 2005 és 2007 között Az Este, majd A Szólás Szabadsága címmel.

Ha újra dönthetnék, biztos nem lennék se újságíró, se televíziós. Nem tudom, hogy a mai világban, különösen Magyarországon létezik-e független média. A rendszerváltozás egyik legnagyobb hiányossága volt és maradt, hogy nem sikerült megteremteni az igazán független, szuverén közmédiát, amire nagy szükség van. Ütőképes, független közmédia nélkül nincs civil társadalom, ütőképes civil társadalom nélkül nincs független közmédia, és a kettő nélkül nincs igazi demokrácia

– idézi fel az Index  az RTL Klubnak adott interjújában mondottakat négy évvel ezelőttről.

A kereskedelmi tévék 1997-es elindítása előtt ő maga is pályázott egy TV-koncepciójával, végül botrányos körülmények között másik két versenyző, az RTL és a TV2 nyert, többször is pályázott a közmédia vezetésére, de sose nyerhette el azt.

Pályája során elnyerte a Balázs Béla-díjat (1988), a Joseph Pulitzer emlékdíjat (1991) és a Prima Primissima-díjat is (2007).

2006 szeptemberében a stúdióból közvetítette végig az MTV akkori ostromát is.

Címlapkép: rtl.hu