Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Óriási előnnyel nyerte az ellenzék női jelöltje a szlovák elnökválasztás első fordulóját

Ez a cikk több mint 5 éves.

Hajnali 1 órakor, 91,66 százalékos feldolgozottságnál így állt a szlovák elnökválasztás első fordulója: Zuzana Čaputová, 45 éves környezetvédelmi civil aktivista, jogász, a Progresszív Szlovákia nevű kis, parlamenten kívüli párt alapítója, liberális ellenzéki jelölt toronymagasan verte ellenfeleit. Íme a további sorrend:

  • Zuzana Čaputová 40,04 százalék
  • Maroš Šefčovič 18,72 százalék
  • Štefan Harabin 14,44 százalék
  • Marian Kotleba 10,60 százalék
  • František Mikloško 5,66 százalék
  • Bugár Béla 3,31 százalék

A jelölteket bemutató és a mai választást felvezető cikkeink ide és ide kattintva olvashatók.

Bár Čaputová jelentős előnnyel nyert, a leadott szavazatok felét egyik jelöltnek sem sikerült megszereznie, így második fordulóra is szükség lesz, ahol Maroš Šefčovičcsal, Robert Fico volt kormányfő emberével, a jelenleg is kormányzó SMER jelöltjével fog megmérkőzni.

A közvélemény-kutatások a választás előtt is Čaputovát és Šefčovičot tartották a két legesélyesebb jelöltnek.

Az első hivatalos részeredmények egyébként a vártnál jóval később érkeztek egy igencsak furcsa incidens miatt: Megye községben egy ittas képviselő megragadta a szavazóurnát, és kidobta a szavazóhelyiségből az utcára. A szavazólapok szétrepültek és az utcán hevertek, az urnában 285 érvényes szavazat volt. A képviselőt rendőrök fogták le, a szavazóhelyiséget viszont be kellett zárni egy órára és tizenhat percre. Ezért az országos választási bizottság úgy döntött, épp ennyivel hosszabbítják meg a kampánycsendet, azaz az előzetesen meghirdetett 22:00 helyett 23:16-ig ezért semmit sem lehetett tudni az eredményekről. Az urnákat egy Malacka nevű településen is tovább hagyták nyitva 35 perccel, mivel reggel késéssel nyíltak a szavazóhelyiségek.

Az országos részvételi arányt 50-52 százalékra szakértők napközben jósolták.

A választás végeredményével itt, a Mércén is jelentkezünk vasárnap délelőtt!

(Trafik.sk, Ujszo.com)